- Foto: Wikimedia Commons

"Det är lätt att testa spice, men den enda du lurar är dig själv"

"Jag skriver inte det här för att ni ska tycka synd om mig – det är så otroligt lätt att låta sig luras av att spice är så enkel att få tag på – att tro att det är harmlöst eller att man kan hålla det på en rimlig nivå. Men den enda du lurar är dig själv", skriver Henke Olovsson som själv har tagit sig ur ett spicemissbruk.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Spice enligt Wikipedia

"Spice är en drog som sägs ge ett väldigt starkt cannabisliknande rus. De aktiva substanserna i spice utgörs av olika syntetiska cannabinoider."

Jag är inte så bra på attskriva debattartiklar eller debattera viktiga ämnen, men ibland dyker det uppfrågor som är för viktiga för att hålla tyst om. Det här är min historia omspice.

Det började när jag varmed några kompisar som rökte hasch - det var första gången jag provade droger.Detta var ca 3 år sedan, men efter jag rökt hasch ungefär ett år åkte jag ditför ett orelaterat brott. I samband med detta fick jag lämna ett urinprov,vilket avslöjade att jag höll på med droger.

Det tog inte lång tidinnan jag blev tipsad om en lösning på problemet med att behöva lämna urinprov;den ännu lagliga drogen spice. Spice kan beskrivas som THC – det man blir högav i cannabis – framställd på kemisk väg. Själva ruset skiljer sig dock en delfrån det man får av cannabis.

Problemet med spice är attdet är så lätt att bli fast, så för att få tag i pengar till det började jagsjälv sälja drogen. När det ändå inte var tillräckligt var steget till attbörja begå även andra brott, inte speciellt långt.

Kriminaliteten hängde såklart ihop med att drogen förändrade min personlighet totalt. Jag började ocksåtappa minnet, och när jag hade använt spice under längre tid började även andrabieffekter visa sig: jag började samla vätska i lungorna, tappade känseln iansiktet, fick stickningar i fingrarna och blev så gravt paranoid att jagknappt vågade gå ut. I samband med detta fick jag även svåra sömnproblem somfortfarande kan göra sig påminda. Men jag kom lindrigt undan - en nära vän tillmig dog på grund av att han använde drogen.

Det var ett tag sedan jagsist använde spice, och för att gå runt lagen utvecklas drogen hela tiden. Detsenaste är ett spicepulver som är mycket värre än något jag använde – en variantsom gör dig förstörd.

Jag har många hemskahistorier om vänner som har råkat illa ut av den här drogen. En kompis till migdrabbades av svår paranoia och fick för sig att det var fullt av giftig rök iköket, vilket drev honom till att hoppa ut igenom fönstret. En annan vän ficken snedtripp som gjorde att han började slänga med huvudet fram och tillbakatills han nästan hade brutit nacken. Det kanske låter konstigt för dig somläser det här, men när man är mitt i ruset är det fullt logiskt och direktlivsfarligt.

För mig började med attjag rökte någon gång i veckan, men mot slutet tände jag ny en joint varjehalvtimme. Och det gjorde mig verkligen dum i huvudet. Det som triggade mittanvändande var den fruktansvärda abstinensen jag upplevde när jag inte kundefylla på när den förra trippen började försvinna. Jag drabbades av smärtor,skakningar, svettades och mådde otroligt dåligt.

Till slut bestämde jag migför att ta tag i mitt liv och försöka bli ren, men på behandlingshemmet jag togin på fanns det minst lika mycket spice som här ute, om inte ännu mer. Jagförstår att det låter sjukt, men behandlingen förstörde mer än den hjälpte, så detslutade med att jag skrev ut mig själv för att försöka bli ren på egen hand. Jagtror att det berodde mer på tur och hjälp från mina vänner, än på min egen disciplin,men mot alla odds lyckades jag till slut bli drogfri.

Jag skriver inte det härför att ni ska tycka synd om mig. Det jag vill att ni som läser det här tar meder är en varning. Det är så otroligt lätt att låta sig luras av att drogen ärså enkel att få tag på – att tro att det är harmlöst eller att man kan hålladet på en rimlig nivå. Men den enda du lurar är dig själv.

I dag finns det ingaskyddsnät i samhället som hjälper personer som använder sig av lagliga droger.Lagstiftningen hänger helt enkelt inte med, och direkt när en variant av spiceförbjuds dyker det upp en ny som är uppbyggd på ett annorlunda sätt men medsamma eller värre effekter.

Det är därför viktigt attfamilj och vänner är uppmärksamma på saker som att någon i ens närhet börjarbete sig underligt, isolerar sig, är ute hela nätterna eller fårhumörssvängningar. Det kan nämligen vara ett tecken på att en person använderspice eller någon annan drog, och då krävs det att anhöriga finns och kanhjälpa innan det är för sent.

Henke Olovsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt någon drog?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.