- Foto: TT NYHETSBYRÅN

MP: "Det behövs 10 000 nya studentbostäder innan 2018"

"Miljöpartiet tar bostadsbristen på allvar - vi går därför fram med ett krispaket för att byggandet av studentbostäder ska komma igång" skriver Per Bolund från Miljöpartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bostadsbristen för Sverigesstudenter är extrem. En student kan idag ställa sig i kö till studentbostad ochfå en kötid som är fem år längre än studietiden. Sveriges förenade studentkårer(SFS) har kartlagt bostadssituationen på 30 studieorter och det är en dysterbild som framträder. 2013 års bostadsrapport visaratt enbart 4 av 32 orter kan garantera nya studenter en bostad inom 30 dagar. Främst gäller det de stora städerna men även på mindrehögskoleorter drabbas många studenter av bristen på bostäder.

Dagens bostadsbrist och dess konsekvensermåste tas på allvar. På kort sikt handlar det om individens möjlighet tillutbildning men på lång sikt påverkar bostadsbristen ortens, regionens och tilloch med landets, kompetensförsörjning.

Det skrämmande att Alliansregeringen,med bostadsminister Stefan Attefall i spetsen, saknar politik för att mötabostadsbristen. Sverige står just nu i en verklighet där studenter tvingastacka nej till drömutbildningen för att de inte kan hitta tak över huvudet påstudieorten. Detta är springnotan som lämnas kvar av politiker som inte längrevågar tänka nytt för att lösa våra gemensamma problem.

Enligt Studentbostadsföretagen skulle detsammanlagt behövas 20 000 nya studentbostäder. Idag. Under Alliansenstidvid makten har nybyggnation varit låg.Enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst har det byggts i genomsnitt 160nybyggda studentbostäder per år under de senaste tre åren.

Miljöpartiet tar bostadsbristen på allvar.Vi går därför fram med ett krispaket för att byggandet av studentbostäder skakomma igång. Vi vill bland annat införa en villkorad statlig medfinansieringvid nyproduktion av studentbostäder. Idagfinns ett liknande investeringsstöd för nybyggnation av äldrebostäder. Boverkethar utvärderat investeringsstödet till äldreboenden och skriver att reformenhar gett positiva effekter på utbudet av äldreboenden. Med vårt förslag skulle 10 000 nya studentbostäder kunnapåbörjas redan under nästa mandatperiod.

Alla studenter har rätt att bo bra. MedMiljöpartiets förslag tar vi ett stort steg för att ge alla studenter ett braboende.

Per Bolund
Ekonomiskpolitisktalesperson, Miljöpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.