Anna Kinberg Batra och Oskar Öholm från Moderaterna
1 av 3
Anna Kinberg Batra och Oskar Öholm från Moderaterna
Anna Kinberg Batra, Moderaterna
2 av 3
Anna Kinberg Batra, Moderaterna - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Oskar Öholm, Moderaterna
3 av 3
Oskar Öholm, Moderaterna - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

M: "I dag synar vi Socialdemokraternas bostadsbluff"

"När Socialdemokraterna i dag röstar för fler utredningar i stället för fler bostäder är det dags att syna bluffen - de måste helt enkelt svara på hur ytterligare utredningar och ett omfattande finansieringsgap ska få fart på bostadsbyggandet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När riksdagen i dag fattar beslut i ett antal plan- och byggfrågor föreslår socialdemokraterna att hela plan- och bygglagen ska begravas i en ny omfattande utredning. Eftersom de gör det tillsammans med SD finns stor risk att detta blir kravet från riksdagen - trots att vi i vår ska fatta beslut om en lång rad förenklingar och förbättringar av precis den lagen. Dagens riksdagsbeslut sker dagen efter att Magdalena Andersson (S) på ett seminarium hos Fastighetsvärlden talat om att byggandet måste öka.

Det är dags att syna Socialdemokraternas bostadsbluff. I stället för nya utredningar behöver vi beslut om enklare byggregler och fler bostäder

Det har byggts för få bostäder i Sverige under mer än två decennier. Gammal lagstiftning, ett illa fungerande regelverk och en alldeles för låg nybyggnadstakt har skapat den situation vi ser i dag. När vi samtidigt upplever den starkaste urbaniseringen i hela EU blir det tydligt att den helrenovering av bostadspolitiken som Alliansen påbörjat är helt nödvändig.

Vår utgångspunkt är att människor ska kunna flytta eller pendla till jobb och studier. Det är en förutsättning för att arbetslinjen ska fungera och i förlängningen för att Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt land. Att modernisera regelverket för bostadsbyggande är en central del av den politiken. Vi har kommit en bit på vägen med bland annat ett nytt hyressättningssystem och bättre förutsättningar för att investera i hyresrätter. Vi har dessutom stärkt förutsättningarna för en långsiktigt fungerande marknad genom att avskaffa kostnadsdrivande och snedvridande investeringsbidrag och subventioner.

Under våren fattar riksdagen en lång rad beslut som tydligt minskar regelbördan, snabbar upp planprocessen och förenklar regelverket. Det handlar bland annat om nationella byggregler för hela landet, om tydliga förenklingar av plan- och bygglagen och samordnade bullerregler som gör det lättare att bygga de växande städer som nu präglas av bristande tillgång på bostäder. Vi föreslår dessutom ett enklare regelverk för student- och ungdomsbostäder som sammantaget kan bidra till att tydligt sänka kostnaderna för de minsta lägenheterna.

Fler bostäder går hand i hand med en utbyggd infrastruktur. Människors möjlighet till resor och rörelse skapar grund för jobb och tillväxt. Genom att göra det enklare för människor att pendla mellan hem och arbete breddas arbetsmarknadsregionerna samtidigt som kortare restider knyter regioner och företag närmare varandra. Därför är såväl fortsätta satsningarna på drift och underhåll som nyinvesteringar viktiga. Ett exempel är utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm där kommunerna som berörs dessutom har åtagit sig att uppföra runt 78 000 nya bostäder.

Socialdemokraternas huvudkritik har varit att regeringen fokuserat för hårt på utredningsdirektiv och för lite på riksdagsbeslut. Det är en retorik som ekar tomt när förslagen nu, ett efter ett, läggs på riksdagens bord och fogas till det arbete som bedrivits under hela mandatperioden för att öka bostadsbyggandet. 

Vad Socialdemokraterna vill uppnå i bostadspolitiken är just nu oklart, oenigheten internt är omfattande och den huvudsakliga lösningen verkar vara en återgång till en oansvarig subventionspolitik. Samtidigt ser vi hur Socialdemokraternas tal i övrigt om satsningar när det gäller bostadspolitiken möts av att de saknar över tio miljarder kronor i finansiering för sina samlade utgiftslöften. Det är en inte politik för fler bostäder.

När Socialdemokraterna i dag röstar för fler utredningar i stället för fler bostäder är det dags att syna bluffen. De måste helt enkelt svara på hur ytterligare utredningar och ett omfattande finansieringsgap ska få fart på bostadsbyggandet. Redan om några veckor får de en ny chans när vi fattar beslut om nationella byggregler och ett förbud mot de kommunala särkrav som fördyrar och försenar byggandet. Tänker de då stödja oss i reformarbetet eller återigen stå vid sidan av med krav på nya utredningar? 

Anna Kinberg Batra (M)
Gruppledare i riksdagen och ordförande för finansutskottet
Oskar Öholm (M)
Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste vi bygga fler bostäder?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.