Mattias Askerson, MUF
Mattias Askerson, MUF

"Allt positivt som alliansen har gjort är oppositionen emot"

"Bara höjningen av socialavgiften skulle motsvara drygt 23 000 jobb, det är lika många som bor i Märsta - det vore ett trist vägval eftersom det skulle göra Stockholm mindre stockholmskt", skriver Mattias Askerson från MUF.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Stockholm är det fantastiskt att bo, leva och arbeta. Från Norrtälje, via innerstan ner till Södertälje finns vacker natur och en berikande mångfald av människor. Här finns också jobb och utbildning som lockar människor från hela Sverige och världen. Vi som är unga Stockholmare älskar med rätta vår stad, men vi behöver också fundera på hur Stockholm ska utvecklas framöver. 

Vi som har vuxit upp i Stockholm har gjort det i ett av världens tryggaste och friaste länder. Vi har haft tillgång till bra utbildning och kunnat hitta extrajobb. Vissa har så klart drabbats av sjukdomar, brott eller andra motgångar, men i ingen annan stad eller land har man så goda möjligheter att fångas upp och komma tillbaka som här.

Att vara ung i Stockholm är för de allra flesta att kunna leva sitt eget liv på eget sätt. Här finns synagoga, gayklubbar och Inferno-online. Här är luften hyfsad för att vara en storstad och efter utekvällen kan man gå och bada i rent vatten. Visst finns mycket som behöver bli bättre, men jämfört med många andra städer, och framför allt andra länder har vi det bra här. 

Som ung brottas man med många frågor. Räcker jag till? Hur känner jag egentligen? Får jag älska vem jag vill? Är de normer och värderingar som mina föräldrar har mina egna? Ett bra samhälle stöttar varje ung att hitta sina egna svar på dessa frågor. Stöttar med hjälp när den egna hälsan, familjen eller vännerna inte räcker till.

Många av oss unga ska nu rösta för första gången. Vi ställer oss frågan hur det som är bra kan bli bättre och hur vi ska kunna fixa till det som är trasigt. Det är många frågor att sortera bland, ekonomi, jobb, jämställdhet och såklart utbildning. En komplicerad men viktig fråga är vilka vägval vi ska göra för att fortsätta utveckla Stockholm som en bra stad att vara ung i.

Hur ska det som är bra med Stockholm kunna växa i takt med att befolkningen ökar och företagen blir fler? Viktiga svar är redan på gång, nu byggs det mer och kollektivtrafiken byggs ut. Tunnelbanestationerna blir fler, Roslagsbanan rustas upp, citybanan byggs och tvärbanan byggs ut. 

Satsningar som också skapar möjligheter till fler bostäder och fler arbetstillfällen. Men det knyter också ihop Stockholm och minskar avstånden. Det bidrar till att människor enklare möts och att olika former av utanförskap kan brytas. 

Kollektivtrafik och bostadsbyggande är mer än att kunna komma till jobbet. Det är att hålla samman och breda plats. Att tillgängliggöra värden, idéer och samhörighet för fler. Alliansen har visat att de får ihop överenskommelser som gör att det byggs mer och det är en avgörande fråga för Stockholm framöver.

Jobben är avgörande för oss som är unga. Vi vill kunna försörja oss, flytta hemifrån och få råd att resa och uppleva. Med jobben bärs också mycket av det som är bäst med Stockholm. På callcentret, på McDonalds, på äldreboendet och överallt där vi unga jobbar möts vi också. Kommer samman trots olika bakgrunder, födelseplatser och kulturer. 

Med ett jobb stärks man som person och blir samtidigt en fungerande grupp. Så som vi också vill att Stockholm ska utvecklas, med plats för starka individuella uttryck men samtidigt med en stark sammanhållning.

Alliansen har gjort det billigare att anställa unga och ökat möjligheten att anställa i branscher där flest unga jobbar. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot detta. Bara höjningen av socialavgiften skulle motsvara drygt 23 000 jobb, det är lika många som bor i Märsta. Det vore ett trist vägval eftersom det skulle göra Stockholm mindre stockholmskt. 

Alliansen har mycket kvar att göra för oss som är unga. Möjligheten att få jobb, bra utbildning och en bostad är centralt. Med Alliansstyre i Stockholm och i regeringen får de här frågorna utrymme och ungdomars situation tas på allvar, så att Stockholm kan fortsätta utvecklas i modern riktning.

Mattias Askerson
Medlem i Moderata Ungdomsförbundet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.