Marcus Arvesjö skriver om ideellt arbete
Marcus Arvesjö skriver om ideellt arbete - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

"Dags att höja värdet på ideellt engagemang!"

"Genom att införa en volontärlön, där envar får möjlighet att arbeta inom en ideell organisation under två arbetsdagar per år och få en insikt om vad ideella organisationer gör och vilken betydelse som de har i praktiken" skriver Marcus Arvesjö, oberoende vänster


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Fakta om volontärlön

- Utgångspunkter har varit att det finns fem miljoner invånare i Sverige som har förmåga att arbeta, varav 55 % privatanställda.

- Individer som får lön, ersättning eller bidrag av stat, kommun eller landsting har ej medtagits i kostnadsberäkningen, eftersom det inte medför någon merkostnad för skattebetalare och enkom flytt mellan olika kostnadskonton.

- Två dagars volontärlön per år skulle medföra en total kostnad på 6 547 619 048 kronor per år (25 000 kr/mån/21 arbetsdagar * 2 dagar * 2,75 miljoner privatanställda)

- Totalkostnaden för volontärlön blir ca 110 kr/mån/ invånare som har förmåga att arbeta (6 547 619 048 kr/5 000 000 invånare/12 månader). Fördelat i % skulle detta bli cirka 0,44% av beskattningsbar inkomst (6 547 619 048 kr/5 000 000) invånare/12 månader/25 000 kr).

Ideellt engagemang och ideella krafter är något som är en nödvändighet när samhället drar ner på de ekonomiska resurserna inom välfärden. Årligen utförs 400 000 årsheltidsarbeten på ideell basis varje år samt att det samlas in 2, 8 miljarder kronor till ideella föreningar och organisationer med ett 90-konto. Totalt rör det sig om drygt 120 miljarder kronor som ”omsätts” per år i den ideella sektorn, om vi utgår från att månadslönen ligger i genomsnitt på 25 000 kronor. Det är dags att visa att premiera ideella organisationer genom att höja statusen för det ideella engagemanget! 

Missing People, Stadsmissionen och Mattecentrum är tre exempel på att det går att förändra och förbättra med ideella krafter. Tre viktiga verksamheter som fått ökade personella resurser utifrån ideella verksamheten, när polis, bostadsmarknaden och skola har förändrade förutsättningar utifrån ekonomiska förutsättningar av samhället under senaste åren. 

Vi ställer krav på politikerna på att ha bra samhällsskydd, samtidigt som vi ropar efter sänkta skatter. Vi kopplar inte ihop att samhällsskyddet kostar pengar utan tror att det är ”någon annan” som kan stå för kalaset. Vi kanske borde få en koppling att det är vi som måste stå för kalaset och genom att höja statusen för det goda, ideella engagemanget, så kan vi premiera organisationer som får ”ta över” när samhället inte kan erbjuda en fullgod service till medborgarna. 

Genom att införa en volontärlön, där envar får möjlighet att arbeta inom en ideell organisation under två arbetsdagar per år och få en insikt om vad ideella organisationer gör och vilken betydelse som de har i praktiken för individerna, så kan vi öka medvetandet om att samhället behöver omprioritera och börja prioritera verksamheter som polis, bostäder och skola i praktiken och inte bara abstrakt prat inför val. 

Två dagars volontärlön skulle kosta cirka 110 kronor per månad för envar (se faktarutan) och det skulle med enkla medel både belysa ideella organisationers sunda arbete och samtidigt höja statusen för alla eldsjälar som verkar för medmänniskor med ideellt arbete. 

Marcus Arvesjö
oberoende vänster


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.