Ali Karimi, antirasistisk talesperson SSU Göteborg
Ali Karimi, antirasistisk talesperson SSU Göteborg

Ali Karimi: "SUS sviker de anställda"

"När personalen på Skånska universitetssjukhusets personal fick reda på att Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare skulle besöka arbetsplatsen så hotades dem att inte få bära på antirasistiska brickor. Det anses vara emot reglerna, samtidigt så finns det personal och sjuka som känner sig förtryckta och hotade – men dem ses inte. SUS sviker personalen och de sjuka", skriver Ali Karimi, antirasistisk talesperson för SSU Göteborg.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson åker just nu runt på val turné på olika arbetsplatser. Valturnén gick inte som de hade tänkt sig, istället för att välkomnas med öppna armar och intresserad personal fick de plötsligt motstånd. Umeå-läkaren stod upp emot Åkesson och sade att rasister var inte välkomna, det står tydligt i arbetsplatsens regler att personal och sjuka inte under några omständigheter ska känna sig hotade och obekväma med platsen – det förtydligade han. Efter besöket så blev Umeå-läkaren mord hotad av rasister, inte många dagar efter besökte Åkesson en brandstation i Skåne där brandpersonalen valde att inte vistas på platsen vilket ledde till att även de blev mordhotade.

Samtidigt som brandpersonalen fick beskedet om besöken startade de Brandmän mot rasism vilket ledde till att allt flera yrkesanställda började göra samma sak. Brandmän mot rasism fick väldigt mycket stöd av antirasister runt om i landet. Många skickade brev, bilder, sötsaker, blommor etc. etc. för att visa sitt stöd.

Nu har #vårdpersonalmotrasism i Skånes universitetssjukhus tagit initiativet till att motsätta sig Åkessons besök på arbetsplatsen. Hela 258 anställda på Skånes universitetssjukhus skrev på att deras akutmottagning inte har något utrymme för rasism och började använda sig av pins/knappar med deras logga och ''respekt för människan''.

SUS ledning gick emot personalen, de förbjuds att använda sig utav antirasistiska knappar och antirasistiska budskap inför Jimmie Åkesson. Ledningen anser att personal som har något annat än arbetskostymen går emot reglerna, andra säger att det handlar om vårdhygien att man inte ska ha på sig något som kan samla på sig bakterier.

SUS sjukhuschef förtydligar att det finns anställda som blivit utsatta för hot och att de måste göra deras yttersta för att de ska kunna känna sig trygga. Men ändå väljer de att acceptera Åkessons besök.

Ett antal anställda har valt att ta av sig knapparna men andra har kvar dem. På tal om demokrati är det deras rättighet att protestera emot rasism vilket går emot den tydligaste demokratiska grundprincipen – de mänskliga rättigheterna.

SUS sjukhuschef och ledning sviker personalen, det står även i reglerna att anställda ska ha det så tryggt och bekvämt som möjligt. Rasism har aldrig vart acceptabelt och kommer aldrig att vara det, att sjukhusledningen uppmanar sin personal att inte uttrycka sina åsikter är horribelt.

Ali Karimi, antirasistisk talesperson SSU Göteborg

SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.