Rättvisepartiet Socialisterna vid en demonstration, den 30 november
Rättvisepartiet Socialisterna vid en demonstration, den 30 november - Foto: TT/Scanpix - Fredrik Persson

"Vilka är det som är de verkliga terroristerna?"

"Malin Björks agerande är raka motsatsen till terrorism. Att vara medmänsklig och solidarisk kan aldrig vara ett brott", skriver Patrik Berg från Rättvisepartiet Socialisterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
RS enligt Wikipedia

Rättvisepartiet Socialisterna är ett svenskt politiskt parti. Partiet är socialistiskt, trotskistiskt och registrerat hos valmyndigheten för riksdagsval. Ordförande i partiet är Per-Åke Westerlund. Partihögkvarteret ligger i Farsta utanför Stockholm. Partiet har tre kommunala mandat i Luleå (sedan 2002) och två i Haninge (sedan 2006). Partiet bildades av gruppen kring tidningen Offensiv sedan de blivit uteslutna ur socialdemokraterna och SSU efter anklagelser om entrism. Rättvisepartiet Socialisterna är svensk sektion av Kommittén för en arbetarinternational (CWI).

I torsdags lyfte ett plan på väg från Östersund till Stockholm. På planet skulle Ghader Ghalamere sitta. Men han var inte på väg till affärer i Stockholm eller semester utomlands, utan han hade tvingats på planet för att utvisas till Iran. Från ett liv med sin familj i Sverige, till hot om dödsstraff på grund av hans kamp mot den iranska diktaturen.

När planet lyfte var dock inte Ghader med. När vänsterpartisten Malin Björk som satt på samma plan fick reda på vad som var på väg att hände så ställde hon sig upp i protest och fick med sig andra passagerare i en protest som mycket väl kan ha räddat livet på Ghader.

Som "belöning" är hon nu polisanmäld för terrorbrott. Men då måste vi fråga oss, vilka är de verkliga terroristerna?

Vem ska vi anmäla när Ghader och andra skickas tillbaka till tortyr och dödsstraff i andra länder enbart för att deras flykt till Sverige inte var helt i enlighet med byråkratiska regler? Vem ska vi anmäla när tusentals människor drunknar i medelhavet på väg till ett bättre liv? Vem ska vi anmäla när barn på grund av Dublinförordningen skickas från tryggheten i Sverige till vedervärdiga flyktingläger i Italien?

Det är etablissemangets politiker och Fort Europas institutioner som genomför dessa vidriga behandlingar av människor, för tusentals och åter tusentals är det den europeiska flyktingpolitiken som är ett terrorbrott. Och det är dessa politiska handlingar och beslut som fattas för att sätta skräck i andra människor, som tvingar dem att leva i visheten om att oavsett hur mycket du integreras och oavsett vilket liv du skapar dig i ett land så kommer alltid risken finnas där att du en dag i bästa fall slits iväg från allt du håller kärt och i värsta fall gör det medan du skickas till en säker död.

Malin Björks agerande är raka motsatsen till terrorism. Att vara medmänsklig och solidarisk kan aldrig vara ett brott.

Och man ska aldrig underskatta hur mycket man själv kan göra. Mitt eget parti, Rättvisepartiet Socialisterna, har tillsammans med olika asylorganisationer vid flera tillfällen arrangerat liknande protester med lyckade resultat. Att som flygpassagerare vägra delta i utvisningar är inte bara en symbolisk handling, utan det kan faktiskt leda till att den utvisningshotades ärende får tid att ta ett till varv i byråkratin, något som vid flera tillfällen lett till att personen faktiskt får stanna. Det är lättare än vad man tror att faktiskt rädda liv.

Polisanmälan mot Malin Björk är såväl juridiskt som moraliskt förkastlig, och det enda syftet är att rikta fokus från de verkliga terroristerna. De som faktiskt skickar människor i döden. Det är på dem som fokus måste ligga. För det är inte mindre mord och terror bara för att man gömmer sig bakom politiska beslut.

Patrik Berg, Rättvisepartiet Socialisterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.