Rasmus Lenefors, statsvetare och politisk sekreterare (S)
Rasmus Lenefors, statsvetare och politisk sekreterare (S)

Lenefors (S): "Obama och EU måste nu agera med kraft mot Putin"

"Obama och EU måste nu agera med kraft för att de-eskalera situationen och få Ryssland att dra tillbaka sina trupper från östra Ukraina", skriver Rasmus Lenefors från Socialdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rasmus Lenefors är statsvetare och politisk sekreterare för Socialdemokraterna. Han har även arbetat i Barack Obamas båda presidentvalskampanjer och var valobservatör under Ukrainas presidentval 2010. 

Följ honom på Twitter: @rasmuslenefors 

Sedan Barack Obama blev omvald 2012 har begreppet ”hansvärsta kris hittills” i princip slitits ut. Obamas andra mandatperiod har såhär långt präglats av budgetkris, NSA-kris, sjukvårdskris och Syrien-kris. Ochnu Ukraina-kris.

De senaste dagarnas utveckling i Ukraina tyder på att krisenär på väg att eskalera. De proryska separatisterna, som i många fall säkerligenutgörs av ryska specialstyrkor, har fortsatt att erövra strategiska byggnader iöstra Ukraina. Landets regering har svarat med att sätta in armén. Dödsofferhar rapporterats på båda sidor. Nu har även ryska stridsfordon rullat in iUkraina.

Detta sker samtidigt som den politiska debatten har börjatkantra mot att Rysslands annektering av Krim närmast får accepteras och attBarack Obama borde glömma Ukraina och istället fokusera på Syrien. En sådanapati vore livsfarlig. Det som krävs nu är tvärtom att president Obama ärtydlig mot Vladimir Putin och att han gör allt för att Väst agerar samfällt.

För Obamas egen del är det särskilt hanteringen av Syriensom har försatt honom i en utsatt position gentemot Putin. Obamas ”red line”mot användningen av kemiska vapen visade sig vara tomma ord och det mestvalhänta agerandet under hans presidentperiod. Det underströks inte minst avatt det blev just Putin som klev in och ”räddade” situationen.

Att president Obama har uttryckt att Rysslands aggressionmot Krim och i Ukraina ”kommer att kosta” kräver därför mer konkretion än någrautfärdade reseförbud och stoppade visum. Närhistorien visar också att Vladimir Putin oftast bemöter diplomati medett hånskratt.

Obama har hittills hanterat Ukraina enligt sin allmäntåterhållsamma princip, som tidigare har uttryckts i en minimerad involvering iLibyen och en avveckling i Irak och Afghanistan. Att han till skillnad från sinföregångare tror på diplomati snarare än invasion har på många sätt också varitviktigt för såväl USA som för omvärlden. 

I Ukraina har Obama emellertid trumf på hand, även utanmilitära medel. Rysslands ekonomi blöder och en annektering av Krim må varabetydelsefullt som maktdemonstration men är samtidigt ekonomiskt vansinne.Obama bör därför snarast ta initiativ till omfattande strategiska sanktionermot bl.a. Rysslands finans-, energi- och försvarssektor.  Detta är troligen det mest verksamma sättetatt påverka Putins regim.

En förutsättning för att kunna sätta verklig press på Rysslandär dock att Obama lyckas behålla en enighet i Väst, där många länder haromfattande handel med Ryssland och vissa i är mer eller mindre beroende av ryskenergiexport. Tyskland, världens fjärde största ekonomi, får exempelvis 40procent av sin energiförsörjning från Ryssland. Att bryta Västs enighet, som iprincip har varit konstant sedan Kalla kriget, och ytterligare försvaga USA:s ledarrollär självklart också precis vad Vladimir Putin vill. Obama måste därför övertygaEU och övriga allierade om att annekteringen av Krim inte är en fråga attkompromissa om, utan att den är en del i ett större spel om Ukrainas framtid,antingen som en fortsatt självständig stat, med rätt att söka medlemskap i bådeEU och NATO, eller som en lydstat till den återupprättade Sovjetunion som Putindrömmer om.

Obama och EU måste nu agera med kraft för att de-eskalerasituationen och få Ryssland att dra tillbaka sina trupper från östra Ukraina.Det som behövs nu är en verklig ”red line” till försvar av Ukrainas suveränitetoch territoriella integritet.

Rasmus Lenefors,statsvetare och politisk sekreterare (S)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.