Gustav Nipe från Piratpartiet
Gustav Nipe från Piratpartiet - Foto: Lars Johansson

Piratpartiet: "Medias bristande intresse för EU-valet är ett hot mot demokratin"

"En konsekvens av ointresset är att Piratpartiet granskas mindre än andra partier, eftersom vi inte sitter i Riksdagen", skriver Gustav Nipe och Leo Rudberg från Piratpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
EU-valet

Valet till Europaparlamentet äger rum den 25:e maj.

Den 25 maj går Europa till val. 400 miljoner medborgare i EU får rösta och välja väg för framtiden. EU-valet har aldrig varit mer betydelsefullt. Europa står inför några av sina största utmaningar någonsin; ekonomisk kris, växande fascism och ökande övervakning - EU har heller aldrig förr haft så mycket makt i dessa frågor som nu. Mellan 60 och 80 procent av de beslut som passerar riksdagen kommer från EU. 

Trots detta behandlar media och riksdagspartierna EU-valet som en struntsak. Opinionsmätningar publiceras varje vecka inför riksdagsvalet - men under hela året har endast tre opinionsmätningar publicerats inför EU-valet. SVT bjuder in till partiledardebatt fem dagar innan EU-vallokalerna öppnar - men utesluter Piratpartiet trots våra två mandat i EU-parlamentet (samtidigt som SD, som inte har några mandat i EU-parlamentet, bjuds in). TV4 ordnar EU-debatt där alla partier från EU-parlamentet bjuds in - och då vägrar Reinfeldt, Lööf och Hägglund delta och debatten ställs in. Detta är skandalöst. 

Skandalös är också bristen på granskning av de folkvalda politikerna. Sveriges medborgare har rätt att få veta hur de 20 svenska makthavare som valdes in i EU-parlamentet 2009 skött eller misskött sitt uppdrag. Demokratin bygger på att folket vid valurnan ska kunna göra informerade val. Hela 57 procent av Sveriges medborgare anser att de inte har fått tillräcklig information inför EU-valet från partierna (Novus, 24/4). Medias och riksdagspartiernas ointresse för EU-valet är därmed ett hot mot demokratin. 

En konsekvens av ointresset är att Piratpartiet granskas mindre än andra partier, eftersom vi inte sitter i Riksdagen. Givetvis är det tråkigt för oss pirater, men framför allt är det ett svek från Sveriges journalister mot de över 225 000 svenskar som röstade på Piratpartiet 2009. Dessa förtjänar att få veta hur vi har förvaltat förtroendet. 

Då media överlag inte vill granska oss kritiskt får vi använda vår egen främsta kanal för att nå ut med information om vad vi gjort: Internet. Nyligen släppte Piratpartiet sin rapport - på http://pirater.eu - om hur våra EU-parlamentariker agerat i Bryssel. Där berättar vi bland annat om hur vi stoppade ACTA-avtalet (som hotade Internets frihet och 100 000-tals fattiga patienters liv, enligt Läkare utan gränser), räddade nätneutraliteten (och därmed säkrat närings- och yttrandefriheten på nätet) och tagit stora steg mot en fri fildelning (genom att övertyga den Gröna gruppen om våra åsikter i frågan om upphovsrätten). 

Men lita inte på oss. Ställ oss till svars. Informera dig om hur vi och de andra partierna har arbetat i EU. Be riksdagspartierna att även de ska prata EU-politik - inte riksdagspolitik - i EU-valrörelsen. När medier inte ställer frågor kan du ställa dem själv i stället. När riksdagspolitikerna vägrar bry sig om EU-valet kan du bry dig i stället. På soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte med makt att rädda världen. 

Gustav Nipe
Kandidat till EU-parlamentet för Piratpartiet
Leo Rudberg
Piratpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Rapporteras det för lite om EU-valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.