Axel Nordberg och Joakim Rönnbäck, LUF
Axel Nordberg och Joakim Rönnbäck, LUF

LUF: "Förbjud inte sportskytte, Beatrice Ask"

"Det finns inget som helst fog för att ge sig på tusentals laglydiga sportskyttar genom att förbjuda deras fritidsintressen och beslagta deras tävlingsvapen", skriver Axel Nordberg och Joakim Rönnbäck från Liberala Ungdomsförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om mindre än en vecka kommer regeringen att presentera sin proposition till ny vapenlag. Om förslaget inte ändras innan propositionen presenteras, så riskerar flera sportskyttegrenar att bli förbjudna, helt i onödan.

Regleringen av det svenska privata vapenägandet är strikt, men till största del mycket rationellt utformad. Att ett sådant system har kunnat växa fram är en följd av att jägarkåren och skytterörelsen båda är ansvarstagande delar av civilsamhället, vilket möjliggjort en konstruktiv dialog mellan beslutsfattare och medborgare.

Resultatet av denna utveckling är att det i dag inte sker nästan några våldsbrott med legala vapen, trots att det, i Sverige, finns fler än 600 000 privatpersoner som äger licensbelagda skjutvapen.

De svenska vapenägarna har många olika sorters vapen. Jägare använder allt från traditionella hagelvapen till halvautomatiska gevär och mindre revolvrar. Sportskyttar använder även de många olika slags vapen, beroende på vilken sportskyttegren de är aktiva inom. Dessa legala vapen förekommer mycket sällan eller aldrig i kriminella sammanhang, även om man räknar in privat ägda vapen som en gång varit lagliga och därefter rapporterats stulna.

Forskningen målar entydigt upp en bild av att kriminella personer främst beväpnar sig med vapen som stulits från utländska militära eller polisiära organisationer och därefter smugglats in i landet. Det förekommer att kriminella organisationer tillverkar egna skjutvapen, ofta kulsprutepistoler. Den legala vapenmarknaden för privatpersoner med licens är alltså inte på något sätt en källa till vapen för kriminella.

Trots detta föreslogs ursprungligen skärpningar som syftade till att jägare och sportskyttar skulle få det svårare, och att flera sportskyttegrenar skulle förbjudas. Tack vare saklig och skarp kritik från remissinstanser som Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet ströks nästan alla dessa rent destruktiva förändringar från propositionen, men ett mycket dåligt förslag finns kvar.

I dag är skyttesporternas vara eller icke vara reglerade i lag, och därför har alla seriösa skyttesportförbund möjlighet att bedriva sin verksamhet, så länge man följer rigorösa säkerhetskrav och kan visa att man är seriös i utövandet av sin sport.

Men i den text, som kan bli Sveriges nya vapenlag, får Rikspolisstyrelsen makten att efter eget tycke förbjuda skyttesporter, utan att de berörda kan försvara sig med en demokratisk process. Eftersom Rikspolisstyrelsen ursprungligen ville förbjuda flera skyttesporter så fruktar vi att den kommer att göra just det, om den här lagen går igenom.

Nu när vapenlagen förändras kommer straffen för grovt vapenbrott att höjas. Det är bra. Det finns dock inget som helst fog för att ge sig på tusentals laglydiga sportskyttar genom att förbjuda deras fritidsintressen och beslagta deras tävlingsvapen. Därför uppmanar Liberala ungdomsförbundet justitieminister Beatrice Ask att inte inkludera förslaget om auktorisationsmakt i propositionen.

Axel Nordberg
Förbundsstyrelseledamot, Liberala Ungdomsförbundet
Joakim Rönnbäck
Förbundsstyrelseledamot, Liberala Ungdomsförbundet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenterna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.