Jonathan Schiess, student
Jonathan Schiess, student

"Är det inte dags att vi skrotar ordet 'negerboll' en gång för alla?"

"Att säga negerboll, och stå fast vid övertygelsen om att det är den enda rätta benämningen på en chokladboll, är ett litet men illustrativt exempel på hur vi skapar distans mellan oss själva och andra vi inte känner", skriver studenten Jonathan Schiess.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Schiess är en 21-årig journalistikstudent i Glasgow som efter ett års studier ska flytta tillbaka till Sverige för att börja läsa juridik. Han är väldigt intresserad av saker som rör rasism, homofobi och andra sociala företeelser som skapar hat och rädsla bland människor.

Användarnamnet ”Trohet” startade en ny tråd på Flashback den 3 mars 2013 med frågan:

”Om ordet negerboll ska finnas kvar i framtiden så måsta man lära sina barn att så heter det. Själv så skulle jag säga att negerbollen heter så och uppmuntra till användandet utav bakelsens rätta namn. Vad lär/skulle du lära dina barn? Vill inte se diskussion om huruvida ordet är kränkande/rasistiskt eller inte, det hör inte hit.”

Min enda tanke var: det är klart att diskussionen kring huruvida ordet är skadligt det hör hit, ’trohet.’

Debatten kring huruvida man ska få säga negerboll eller inte är ständigt aktuell. Jag måste säga att jag håller med traditionsreaktionärerna, i sak. Man ska få säga negerboll om man vill det. Känns det viktigt så ska man också få skapa Twitterkonton och Facebookgrupper som förespråkar spridningen av denna benämning på en bakelse.

Jag har bara en fråga till alla som vill försvara användandet av ord som kan vara kränkande mot folk från andra kulturer i ljuset av det mångkulturella Sverige som vi håller på att bygga:

All tom retorik om ”demokratiska principer” och ”tradition”’ åt sidan, varför skulle man vilja säga något som per existensdefinition gör att folk tar illa vid sig? Det är ju bara elakt.

Yttrandefriheten i dess nuvarande form gör gällande att man får säga vad man vill till vem man vill så länge det man säger inte är olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, eller sekretesslagsbrott. Med andra ord är det okej att säga negerboll, om man känner för det.

Men det är knappast en skyldighet att vi som medborgare i ett demokratiskt land använder oss av ord som negerboll. Negerboll är ett ord som i sig självt sårar och förminskar andra. Att ha rätten att få säga ord betyder inte att vi måste säga dem. 

Det är fortfarande olagligt i många amerikanska stater att gifta sig om man är homosexuell. I de stater som har kommit så pass långt att de nu tillåter samkönade äktenskap har ett flertal homosexuella gift sig. Men inte alla. Vad innebär det?

Det innebär att rätten att kunna göra någonting inte är samma sak som att faktiskt vilja göra det. När afro-amerikaner fick rösträtt 1965 betydde det inte att alla afro-amerikaner rusade till vallokalerna för att rösta. Så länge alla samhällsgrupper har samma rättigheter så är allt bra. Att ha en rätt att göra eller säga något och sen strunta i det kan ibland vara den ultimata friheten.

Ords avsikt och hur de mottas varierar från person till person. Vad min kompis Sofie blir djupt kränkt av kanske jag bara tycker är roligt. Men vad alla ord och formuleringar har gemensamt är att de används för att förmedla något.

När jag läser vidare på Flashback-tråden märker jag att av dem som säger negerboll motiverar det med att de har lärt sig att säga så och att de på grund av det kommer att fortsätta säga så. 

Men om mänskligheten hade levt efter den principen – att det man en gång har lärt sig ska efterföljas – då hade vi aldrig klivit ur grottorna och utforskat världen. Vi hade aldrig slutat jaga och samla mat och börjat odla mark. Drivkraften bakom varje ackumulerad förändring i mänsklighetens historia bygger på att vi inser att det finns andra och bättre sätt att fungera som människa, grupp, och samhälle. 

Jag sa aldrig negerboll när jag växte upp, men jag hade kompisar som gjorde det. Och det räckte med att de sa negerboll en gång till en svart klasskamrat för att inse att det var taskigt. Han blev ledsen och då slutade de andra säga negerboll.  

Att säga negerboll, och stå fast vid övertygelsen om att det är den enda rätta benämningen på en chokladboll, är ett litet men illustrativt exempel på hur vi skapar distans mellan oss själva och andra vi inte känner. Det är enklare att gömma oss bakom vårt rationaliserande av ordet negerboll eftersom vi då slipper möta andra och potentiellt göra bort oss.

Jag tror att när våra grundläggande sociala behov – vänskap, närhet, tillhörighet - är tillfredsställda, då är vi goda människor. Rasism och intolerans bygger på att vi människor aldrig går över bron och utforskar vad som finns på andra sidan. 

Om vi slutar säga negerboll och konsekvensen blir att mörkhyade slipper känna att hen bara är en etnisk etikett, då är det väl värt det? Då har vi väl vunnit något på riktigt? 

Jonathan Schiess, journalistikstudent

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.