Sweden Youth Group on Migration and Development
Sweden Youth Group on Migration and Development

"Sverige måste bli bäst i världen på ungas migration"

"Öppna världen för unga svenskar som vill flytta. Unga svenskar är i stor grad intresserade av att bo utomlands för att jobba och plugga under en period i livet", skriver åtta personer från Sweden Youth Group on Migration and Development.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag inleds det Globala forumet för migration och utveckling (GFMD) i Stockholm. Tillsammans med representanter från hela världen väntas bland andra Ban Ki-Moon och Fredrik Reinfeldt närvara. Vi har utsetts för att representera Sveriges unga i detta toppmöte. Vårt budskap till GFMD är kortfattat – gör världen tryggare för unga som flyttar, oavsett om skälet är studier, arbete eller flykt. Till ansvariga svenska ministrar har vi en tydlig uppmaning: Sverige ska vara bäst i världen på ungas migration.

Det finns all anledning att ta ungas perspektiv på allvar i diskussioner om migration och utveckling. Mer än en av tre migranter är unga enligt FN. Forskning visar att unga är mer positivt inställda till att flytta för arbete eller studier. Lägg dessutom till att framtidens värld – vår värld – förväntas präglas av stora migrationsströmmar till följd av klimatförändringar. Samtidigt kommer västvärldens länder att vara beroende av inflyttad ung arbetskraft för att försörja en åldrande befolkning.

Det ligger i världens intresse att ta bort hinder för ungas migration, och Sverige bör vara ett föredöme för andra länder. För oss är målet enkelt: Sverige ska bli världens öppnaste land för unga migranter – både för dem som kommer hit och för dem som flyttar härifrån.

Vi vill därför skicka med följande budskap till statsråden Tobias Billström och Hillevi Engström, som gemensamt leder Sveriges arbete i GFMD.

Öppna Sverige för dem som kommer hit. Sverige är ett av de EU-länder som tar emot flest flyktingar, och regeringen och miljöpartiet ska ha beröm för att nyligen öppnat dörren för arbetskraftsinvandring. Men låt inte arbetet stanna förrän även nya svenskar ges reella möjligheter att blomma ut i vårt land. Tillvarata invandrares kompetens genom att komplettering och validering inom utbildningssystemet, och gör svenskundervisningen mer ändamålsenlig för dem som kommer hit. Inrätta one stop shops som minimerar byråkratikrångel för den nyinflyttade.

Alla kommer inte hit av fri vilja. Ensamkommande flyktingbarn har en för många oföreställbar situation. De behöver mer stöd för att känna sig hemma i Sverige. Arbeta aktivt emot de fördomar som finns mot denna grupp, och se till att alla ges ett värdigt välkomnande.

På ett område har utvecklingen gått rakt bakåt. För fem år sedan stängde regeringen Sverige för utländska studenter, då skyhöga utbildningsavgifter infördes. Resultatet är som befarat. Unga människor söker sig nu till andra länder för att studera. Vi vill att man åter gör det gratis för alla, oavsett härkomst, att studera i Sverige. På så sätt får svenska studenter ett internationellt perspektiv på sin utbildning, samtidigt som vi säkrar företagens och välfärdens kompetensförsörjning.

Öppna världen för unga svenskar som vill flytta. Unga svenskar är i stor grad intresserade av att bo utomlands för att jobba och plugga under en period i livet. Många flyttar till städer som London, Oslo och Berlin efter gymnasiet och ett antal läser på universitet utomlands. Men för att bli bäst i världen behöver Sverige göra mer. Satsa på mer och fler språk tidigare i skolan, och gör världsspråk som kinesiska och arabiska tillgängliga redan i grundskolan.

Driv på för att ytterligare stärka det framgångsrika Erasmusprogrammet i EU, och underlätta för svenska studenter att delta. I dag finns brister gällande både information och möjligheter att tillgodoräkna utländska studier i Sverige som hindrar många från att åka iväg.

Förenkla kontakten med Sverige för utlandssvenskar. Särskilt unga som är ovana vid svenskt myndighetsväsende riskerar att stöta på problem i frågor om exempelvis skatt och socialförsäkringar.

Allra viktigast för att bli världsbäst på ungas migration är att inte tappa kontakten med oss unga. Regeringen har hittills visat en lovvärd ambition genom att bjuda in oss. Nu är det upp till Tobias Billström och Hillevi Engström att bevisa att de tar vårt budskap på allvar.

Johannes Danielsson, 
Rokibath Alssane, 
Anna Benedictsson,
Agneta Khan,
Negin Azimi, 
Oumie Winckler,
Paulina Nybratt-Sandin
Joanna Blossner
Från Sweden Youth Group on Migration and Development

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.