Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt Initiativ
Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt Initiativ

"Ett feministiskt initiativ för en hållbar framtid med fast mark och rent vatten"

"Fi menar att lokaldemokratiska processer i samband med gruvetableringar behöver stärkas och respekteras samt att vissa områden av naturintresse, vatten, rennäring, turism och urfolks fortlevnad väger tyngre än gruvvinster", skriver Sissela Nordling Blanco, Talesperson Feministiskt Initiativ.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag demonstrerar vi mot regeringens mineralstrategi och den gruvboom regeringen förespråkar. Feministiskt initiativ ha en hållbar framtid med fast mark och rent vatten där vi värnar om natur och miljö, där vi ser till kommande generationers möjligheter att leva och verka för hållbara näringar och urfolks fulla rättigheter. Därför sluter vi upp för en hållbar gruvnäring på Sergels torg idag, 18 maj.

Likt Fältbiologerna som arrangerar denna manifestation har Feministiskt initiativ en vision om en hållbar värld bortom människors självpåtagna rätt att dominera, exploatera och manipulera natur, djur och människor. Vårt synsätt har sitt ursprung i bland annat den kamp som förs av många kvinnor och urfolk överallt i världen för miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den syn och behandling av miljön som härskat i världen, inte minst inom gruvnäringen har traditionellt undantagits helhetssyn. Hållbar utveckling är en förutsättning för välfärd, men den mineralstrategin som antogs förra året motverkar en hållbar utveckling, i synnerhet landsbygdsutveckling. Den är dessutom inte förenlig med Feministiskt Initiativs vision om miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den nuvarande mineralstrategin stirrar blint på vinstintressen och vill göra Sverige till en ledande gruvnation i Europa, oavsett konsekvenserna. Mineralstrategin tar inte hänsyn till miljöaspekter  eller till att de som drabbas hårdast är grupper som redan har väldigt lite makt i samhället.. Det är inte en slump att man väljer att intensifiera prospekteringar särskilt i samernas territorier som svenska staten har en kolonial historia till, präglad av hänsynslös exploatering av människor och natur. Det är inte heller en slump att det i många länder är kvinnor som är gruvmotståndare, då de ser hur gruvetableringar undergräver deras säkerhet och rättigheter, samt försämrar deras livsvillkor. Detta sker bland annat genom att förgifta deras närmiljö, i synnerhet vattnet, med konsekvenser som innebär en risk för hälsan och tyngre arbetsbörda vid exempelvis matlagning och tvätt.

Mineralstrategin togs fram utan hänsyn till lokalsamhällenas och kommunernas demokratiska rätt att bli väl informerade och tillfrågade trots att gruvetableringar kommer att påverka deras liv. Den tog inte heller hänsyn till samernas kollektiva rättigheter som urfolk, erkända genom FN:s konvention om urfolksrättigheter ILO:169 som Sverige ännu vägrar att ratificera. 

Feministiskt Initiativ menar att lokaldemokratiska processer i samband med gruvetableringar behöver stärkas och respekteras. Vi anser även att vissa områden av naturintresse, vatten, rennäring, turism och urfolks fortlevnad väger tyngre än gruvvinster. Dessa platser, likt Natura2000-områden, måste därför vara fredade från exploatering. Feministiskt Initiativ vill se en hållbar utveckling präglad av global, ekonomisk, social och miljömässig rättvisa.  Vi behöver ställa om och ifrågasätta idén om ständig tillväxt, ökad konsumtion och kolonial exploatering av lands- och världsdelar. Den expansiva gruvexploateringen tar inte hänsyn till de oåterkalleliga konsekvenserna för nuvarande eller framtida generationers mänskliga rättigheter, miljö och välfärd. Vi behöver en antirasistisk feministisk politik för att vända riktningen.

Därför vill F!:
- Se över minerallagen och stärka miljöbalken.
- Gå igenom myndigheten Bergsstatens obegränsade makt att ge undersöknings- och provborrningstillstånd.
- Arbeta fram en hållbar mineralstrategi med ett intersektionellt maktperspektiv där återvinning av befintliga metaller prioriteras framför utvinning.
- Att lokaldemokratin stärks så att befolkningars perspektiv kring gruvetableringar respekteras.
- Att samernas rättigheter som har stöd i internationella konventioner och deklarationer respekteras.
- Att Sverige ratificerar ILO:169 konventionen om urfolksrättigheter       

Sissela Nordling Blanco
Talesperson Feministiskt Initiativ

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.