Sandra Gustafsson, Flyktinggruppernas Riksråd (FARR)
Sandra Gustafsson, Flyktinggruppernas Riksråd (FARR)

FARR: "Rösta för mänskliga rättigheter och lite vanlig j*vla solidaritet"

"Detta är fruktansvärt. Detta är en skam. Men kom ihåg att det alltså är en konsekvens av EU:s rådande politiska klimat", skriver Sandra Gustafsson från Flyktinggruppernas Riksråd.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

På FARR:s hemsida kan du läsa mer: farr.se

”Vi garanterar säkerheten, inte baraför vårt land utan för hela Europa”. Så säger biträdande regionchefen förgränspolisen i Elhovs, Bulgarien då han förklarar varför det är så viktigt attBulgarien nu följer Greklands exempel och förstärker sin gräns mot Turkiet.Stängsel av taggtråd sätts upp och antalet patrullerande poliser ökar samtidigtsom de moderniserar sitt gränsbevakningssystem med värmedetektorer och sensorersom reagerar på mänsklig värme samt registrerar hjärtslag och fotsteg både närnågon försöker korsa gränsen till fots eller till exempel i respektive under enlastbil. Åtgärderna är så pass avancerade och genomarbetade att en lätt skullekunna tro att Turkiet utgör ett hot mot Bulgarien, som om länderna vore ikonflikt med varandra. Men så är det inte. Det polischefen vill skyddaBulgarien och EU ifrån är nämligen människor. Människor som tvingats fly frånkriget i Syrien och från andra länder och konflikter.

I våra ögon är det därför ingen tvekanom att det i själva verket är polischefen själv som är det största hotet!Rätten för flyktingar att söka skydd i form av asyl i ett annat land stårnämligen inskriven i FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna. Och dettahar alla EU-länder åtagit sig att följa, vilket borde innebära att polischefen– och alla andra som beslutar om liknande gränsbevakning – alltså bryter motInternationell rätt. Och det är ett hot. Förvisso hävdar Bulgariska myndigheteratt de aldrig skickar tillbaka flyktingar som väl kommit in i landet, men andraröster vittnar om gränspoliser som misshandlar och tvingar tillbaka människornasom kommer över gränsen, till och med genom att använda skjutvapen.

Dessvärre är inte detta ett resultat aven dum och egoistisk polischef i ett dumt och egoistisk land. Nej, detta ärresultatet av den politiska vilja som nu styr EU. Ett EU som allaEuropeiska medborgare har möjlighet att påverka! I Europaparlamentsvalet den 25maj är det därför ett måste att alla som värnar om mänskliga rättigheter ochlite vanlig j*vla solidaritet, tar sitt ansvar och röstar för förändring. Dusom har en röst, ta till vara på den, och ge den till ett parti som kräver, ochtänker kämpa för att flyktingar skall få lagliga vägar in i Europa, och på sättges möjlighet att söka skydd i enlighet med deras mänskliga rättigheter.

En av EU:s grundläggande principer ärfri rörlighet för människor, men det gäller bara EU medborgare. I samband medatt EU öppnade sina interna gränser krävde nämligen flera länder att EU:s yttregräns skulle förstärkas. De ansåg att det fanns en risk i att människor utanförEU allt för lätt skulle kunna ta sig in i ett EU land och därifrån sedan kunnaröra sig fritt till alla andra länder, precis så som EU medborgare har rätttill. Därför infördes bland annat hårda visumkrav för att resa in i EU, och dethar i princip raserat flyktingars rätt att söka skydd. Inget EU land utfärdarnämligen visum till någon som misstänks vilja söka asyl, och för att söka asylmåste en befinna sig i det land en söker i. Denna brist på lagliga vägar in iEuropa för asylsökande leder till att de flesta som trots allt lyckats ta sigin har tvingats göra det utan visum, alltså utan tillstånd. En del lyckas fåtag på falska handlingar eller visum av påhittade skäl. Det är förvisso ettsäkrare sätt att resa, men ett stort problem kvarstår, nämligen att flyktingarkriminaliseras när de bara försöker använda sin rätt att söka asyl.

FN:s flyktingkonvention föreskrivertydligt att en flykting inte får straffas för illegal inresa, men trots det såmöter många av flyktingarna som korsar gränsen, våld ifrån EU:s gränspoliser.De misshandlas, fängslas och blir beskjutna. Det händer också allt för ofta att polisen direkt tvingar tillbakaflyktingar dit de kom ifrån, genom så kallade ”pushbacks”. De ges då ingen somhelst möjlighet att söka skydd, och den livsfarliga resa de just upplevt ärdärmed förgäves. Enligt principen om non-refoulement som står skriven i flerainternationella konventioner, bland annat Europakonventionen, är det striktförbjudet att sända tillbaka någon dit hen riskerar dödsstraff, kroppsstraff,tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling. Varje pushbackbryter alltså mot denna princip eftersom de som utför pushbacks inte har enaning om vilket öde som väntar flyktingarna de tvingar tillbaka över gränsen.

Vidare byggs det fler murar längsEuropas gränser, likt den som Bulgarien bygger mot Turkiet. Flygbolag bötfällsifall deras passagerare saknar rätt handlingar och vissa länder straffar demsom ”underlättar illegal invandring”, till exempel om en fiskare försöker räddalivet på migranter som drunknar i medelhavet. En kan tro att det ärgränsländerna som i första hand ligger bakom detta, men faktum är att alla EU:sländer bidrar. Konsekvenserna av denna hårda gränsbevakning och brist pålagliga vägar är inte att människor inte längre behöver fly. Nej. Konsekvensenär att människor tvingas färdas flera mil fastklamrade under lastbilar eller iöverfulla icke sjödugliga båtar. De tvingas förlita sig på smugglare som oftautnyttjar deras skyddslösa och desperata situation. De tvingas ta sig överglassplitter, spik och taggtråd. Redan splittrade familjer splittras ännu mer,och människor utnyttjas, exploateras, misshandlas och far otroligt illa. Varjedag dör det minst en person vid Europas gränser, och sammanlagt har över20 000 dödsoffer registrerats de senaste 20 åren.

Detta är fruktansvärt. Detta är enskam. Men kom ihåg att det alltså är en konsekvens av EU:s rådande politiskaklimat. Då och då uppmärksammas någon ny ”flyktingkatastrof” längs Europasgränser. Så som den utanför Lampedusa i höstas, då över 300 människor mistelivet. Eller förra veckan då ännu en båt med över 400 flyktingar förliste imedelhavet. Men katastrofen sker alltså varje dag, och alla som är EUmedborgare kan påverka! Så har du en röst i Europaparlamentsvalet den 25 majoch värnar du om mänskliga rättigheter och lite vanlig j’vla solidaritet? Ta dåditt ansvar och rösta för att det omänskliga dödandet till följd av EU:sstängda gränser, skall få ett slut. Du med rösträtt, rösta för att flyktingarskall få lagliga vägar in i Europa.

Sandra Gustafsson,
Styrelsemedlem i FlyktinggruppernasRiksråd (FARR)
För Asylkampanjen- Den som flyr har inget val. Det har du.
Se asylkampanjen.se 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.