Tre representanter från Folkpartiet skriver att vi inte bör underskatta hotet från Ryssland och Putin.
Tre representanter från Folkpartiet skriver att vi inte bör underskatta hotet från Ryssland och Putin. - Foto: Ap

"Ryssland och Putin är ett hot också mot Sverige"

"Ukrainakrisen har blivit en språngbräda för Putin att samla folket kring begrepp som patriotism", skriver tre representanter för Folkpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är hemskt men inget som rör oss, och inget vi behöver oroa oss för – Ungefär så skulle man kunna sammanfatta den allmänna uppfattningen som verkar råda bland såväl folk som politiker i Sverige gällande situationen i Ukraina. Tyvärr är det inte så enkelt. Det är längre att ta bilen från Malmö till Kiruna än till Kiev och det som sker, sker i vår närhet. Hundratals människor har hittills dödats, Ryssland har annekterat Krim och vi ser hur separatiststyrkor med våld försöker överta delar av Ukraina. Det är ett mycket oklart läge och det blir ännu mer oklart.

Det är snart en månad sedan de första byggnaderna intogs av pro ryska separatister och det finns inget som tyder på en avspänning, tvärtom, situationen i östra Ukraina blir allt allvarligare och de våldshandlingar som begås blir allt grövre. Det avtal som förhandlades fram mellan EU, Ryssland, USA och Ukraina strax innan påskhelgen bröts innan det hunnit träda ikraft. Nyligen annonserade USA utökade sanktioner mot personer kring Vladimir Putin men också personer i ledade ställning i statsägda företag. Sanktionerna har haft en ekonomisk effekt, analytiker gör gällande att Ryssland har haft en kapitalflykt under 2014 på över 60 miljarder dollar. 

Detta till trots är Putins opinionssiffror högre än någonsin. Ukrainakrisen har blivit en språngbräda för honom att samlas kring begrepp som patriotism, ett starkt Ryssland och inte minst motståndet mot det som västvärlden målas ut att föras med sig. I Putins ögon blir ord som frihet, demokrati, mänskliga rättigheter endast symboler för dekadens och moraliskt förfall. Hittills har inte EU och USA lyckats identifiera en framkomlig väg som skulle stoppa ytterligare rysk aggression. Det förefaller som alla är tagna på sängen över de handlingar som de allra flesta trodde hörde hemma i en annan tidsålder. Det är inte självklart att de separatister som agerar i östra Ukraina står under direkt order av den ryska militären men ett kraftfullt agerande från den ryska sidan för att dämpa och lugna konflikten skulle med största sannolikhet ha effekt men sådan har inte skådats.

Väldigt få experter trodde det skulle gå såhär långt men nu är vi i en situation där Europa riskerar att uppleva ännu ett krig. Sett till de aggressioner den ryska regeringen redan visat är det inte osannolikt att man går in med militärmakt i Ukraina. Polen, Estland, Lettland och Litauen har redan uttryckt oro och om rysk militär åter passerar den ukrainska gränsen är situationen för dessa länder, våra grannländer, ytterst allvarlig. Skulle ett krig nå Baltikum och Polen så når konflikten också Sverige och med tanke på vår strategiska position, att vi i praktiken saknar möjligheten till att försvara oss och att vi inte är medlemmar i NATO finns det anledning, också för oss, att vara oroliga. 

Den avkylning av konflikten som Putin gav eventuellt uttryck för i veckan när har beslutade att inte stödja den utannonserade folkomröstningen i Donesk-regionen den 11 maj utan gav rådet till separatisterna att avvakta ska inte tas som någon garant för motsatsen. Dubbla budskap och anpassning efter mottagare har kommit att bli symboliskt för Putinregeimen. Det behövs mer än de utfästelser som gavs i veckan för att tro att Ryssland göra allt vad de kan för att hitta en utväg på situationen i Ukraina till utfästelser som gavs i veckan.

Den väg Ryssland tagit är mycket allvarlig och måste bemötas med tydlighet och utökade sanktioner från EU och USA. Våra möjligheter att påverka är begränsade men också vi är hotade, också vi riskerar att bli indragna i konflikten och ju mer vi blundar desto större blir riskerna.

Maria Nilsson, riksdagskandidat Folkpartiet liberalerna Göteborg
Andreas Eraybar, kandidat till kommunfullmäktige Folkpartiet liberalerna Göteborg
Anders Rehnberg, kandidat till regionfullmäktige, Folkpartiet liberalerna Göteborg 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.