Ellen Tengström, ordförande för SSU Täby
Ellen Tengström, ordförande för SSU Täby - Foto: Ida Alsterhed

"Om du inte har förstått det än; därför behövs feminism"

"Vi kan inte komma ifrån att vi lever i ett patriarkat, ett samhälle där män är det dominerande könet", skriver Ellen Tengström, ordförande för SSU Täby.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Feminism

Feminism brukar definieras som att du "Erkänner att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor, och att man vill göra något åt det".

Tänk tillbaka på när du var sex årgammal och precis hade börjat skolan, och hur det var i skolan som du lärde dighur världen fungerar och vad som är rätt och fel. Tänk sedan på en varmsommardag, ni har idrott och ska spela brännboll. Tänk på hur alla ställer siglångt bak på grusplanen när killarna ska slå och blir förvånade när någon inteslår långt. Och hur alla buar och ställer sig så långt fram som möjligt när detblir tjejernas tur. För inte kan väl en tjej vara bra på brännboll? Tänk pådatorspelen som du spelade i fyran, hur det fanns spel för tjejer och spel förkillar. Att när du går in på spela.se så finns det hundratals spel i allakategorier och så finns det en flik som heter “tjejspel”, bredvid action ochäventyr, med underflikar som skönhet, makeup, Saras kockskola och inredning.

Sedan tänker du på tjejen som blevvåldtagen i åttan som fick skylla sig själv eftersom hon hade en kort kjol ochhur killen blir hyllad som hjälte. Du tänker på alla dessa situationer ochsedan ställer du dig frågan varför världen är ojämställd och kvinnor tjänarmindre pengar än män. En annan frågar varför feminism behövs, och du svarar attdet är för att vi måste krossa könsrollerna som finns i samhället. Men detfinns fortfarande folk som tvivlar och menar att det är lika synd om männen ochatt tjejerna bara gör sig själva till offer. Och ja, det finns strukturer åtandra hållet också och en färdig mall om hur män ska vara. Det går dock inteatt komma ifrån att vi lever i ett patriarkat, ett samhälle där män är detdominerande könet. Det finns folk som säger att alla män tar inte plats ochalla tjejer är inte tysta och tillbakadragna. Men ofta när män inte tar platsså beror det på hans personlighet och inte på några yttre strukturer, medan nären tjej inte tar plats så kan det dels vara hennes personlighet men också föratt samhället säger åt henne att inte ta plats.

Det finns också skillnader i hur enman respektive kvinna bemöts när de tar plats, när killarna tar plats är detnormalt men när tjejerna gör det är det jobbigt. Nästa gång någon frågar varförfeminism behövs svarar du att det är på grund av hälsoskäl, kvinnor mår inte bra av hursamhället ser ut idag, hur de framställs i media, hur de blir bedömda utifrånutseende istället för prestation och hur de blir missgynnade så fort de höjersina röster. Hur 90 % av alla som drabbas av ätstörningar är tjejer och att detär på grund av ideal som sätts av media och delas av omvärlden. Att en kvinna helst skase ut som Barbie, ha size zero och alltid vara vacker och förförisk. Honframställs som lång och smal och ständigt till för mannens njutning. Hurmodellagenturer letar modeller utanför anorexiakliniker där flickor vårdas föratt de är ohälsosamt sjuka säger något om skönhetsidealen. Hur kvinnor somuttrycker sina åsikter ofta blir tystade för de får så mycket hot ochtrakasserier och hur en kvinna som är arg har pms medan en man som är arg ärnågon att ta på allvar.

Tredje gången någon frågar digvarför feminism behövs så hänvisar du till de mänskliga rättigheterna och allaslika värde. Det ska inte spela någon roll vilket kön du har för hur bra dukommer att lyckas eller hur du blir bemött i samhället. Det sägs att för att duska bli anställd istället för en man så måste du som kvinna vara dubbelt såbra, ha allt som mannen har men mer därtill. För om du och mannen är likvärdigi kunskap och utbildning väljer arbetsgivaren mannen. För att 97 % av allavåldtäktsmän inte döms, för att var 14 sekund våldtas en tjej i Sydafrika ochför att ca 3 miljoner flickor utsätts för könsstympning varje år. Därför behövsfeminism. 

Ellen Tengström
Ordförande för SSU Täby, Stockholms län

/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs feminism?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.