Rebecca Weidmo Uvell
Rebecca Weidmo Uvell

Rebecca Weidmo Uvell: "Låter det här som liberal politik?"

Rebecca Weidmo Uvell skriver om en partikongress som blev spiken i kistan för alla spekulationer om att Miljöpartiet skulle vara ett liberalt parti.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell 

I helgen hade Miljöpartiet kongress och till erlatte-liberaler som röstat grönt för att döva det dåliga samvetet för detårliga flyget till Thailand i tron att MP är ett liberalt alternativ, tänk om.Det lilla korn av liberalism som fanns när Maria Wetterstrand var partiledareär nu ett minne blott. Kvar är den socialistiska kärnan av överstatlighet,regleringar, höga skatter och politisk klåfingrighet, med lite new age,fårskinnsväst och Moder jord.

Och det är med lite gammal hederlig hippie-logikarbetslösheten ska lösas. Friåret är tillbaka. Alla ska ha rätt att vara ledigaett år på skattebetalarnas bekostnad för att få tid med sin familj eller ”barahämta andan” (läs pilla sig i naveln). Trots att resultatet från förra gången visaratt det hade noll effekt på vare sig sysselsättning eller hälsotal.

Med samma logik ska företagen betala för 35-timmarsveckatill alla. Ännu lite mer dyr ledighets-politik alltså.

Hela 30 000 jobb ska skapas genom ”investeringar iklimatsmarta stadsdelar (oklart var, Södermalm förmodligen), förnybar energioch snabbare tåg”. Wow. Den beräkningen skulle jag vilja se. De medger ocksåsjälva att främst gäller det samhällsplanerare, byggarbetare och ingenjörer.För det dräller verkligen av tusentals arbetslösa ingenjörer ochsamhällsplanerare på Arbetsförmedlingen.

Och de som inte kan vara med och sätta upp vindsnurror iTantolunden, det vill säga de flesta arbetslösa, ska stoppas in i 50 000 olikakomvux- och lärlingsplatser för att frissera statistiken under nästamandatperiod.

Sedan kan de kanske jobba i en second-hand butik. Vintage ären framtidsbransch enligt miljökramarna och ska gynnas. Dessutom vill de”förlänga garantitiden på prylar”. Vilka prylar som avses framgår inte.Bensingräsklippare, ingår den? Det vore kanon för vi har precis köpt en sådan.

All kärnkraft ska förbjudas. Och fossila bränslen ska bort(läs bensin och olja). Energiförsörjningen ska lösas genom solceller på taken iett av världens nordligaste länder med mer vinter och mörker än de flesta. Ochi klimatets namn ska även all kärnkraft bort i hela EU helst. Men kärnkraftsläpper inte ut en endast lilla växthusgas vid normal drift.  97 % av vår energi är klimatneutral. De vetgivetvis miljöpartisterna men låtsas som det regnar och buntar glatt ihopkärnkraft med bilar och annat klimatnegativt. Att FNs klimatpanel förordar attkärnkraften borde tredubblas är inget de heller låtsas om.

Något annat MP inte vill prata om är industrin och jobbendär. Vår basindustri står för 30 % av exporten och är otroligt viktiga för helavår ekonomi. De behöver pålitlig energi, vilket inte vindkraft är. Och idagexporterar vi dessutom energi till EU, som då tränger undan smutsig el frånkolkraftverk. Om vi stänger kärnkraften här kommer vi få importera just denelen från exempelvis Tyskland.

Det en gångs så friskolevänliga partiet är nu en blek kopiaav Vänsterpartiets megafoner och alla vinstdrivande skolor ska förbjudas, detvill säga alla aktiebolag. Det motsvarar 70 % av alla skolor och över 160 000elever som kan stå utan skola.

När det gäller familjen vill de peta med sina långa grönafingrar och bestämma hur föräldrarna ska ta ut föräldraledigheten. Strunt sammaom du är arbetslös, nyss startat eget företag eller blivit befordrad. ÅsaRomson vet vad som är bäst för just er och det är att minst 5 månader ska tasut av mamma och 5 månader av pappa.

På förskolan ska alla barn fostras av genuspedagoger ochalla förskolor ska servera ekologisk frukt, eller ”äkta frukt” enligt Romson,till skillnad från den oäkta frukten som poserar som frukt i affärerna.

Dessutom ska alla offentliga institutioner servera 50 %ekologisk mat. Och kan inte köttet vara från gården runt hörnet ska man serveravegetariskt. Då blir det väl quorn de dagarna, gissar jag. Ett svamprotein somväxer i sterila tankar med syresatt vatten i England. Otroligt naturlig mat.Mums.

Låter det här som liberal politik? Nä, just det. 

Rebecca Weidmo Uvell

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ser du MP som ett liberalt parti?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.