Gustav Nipe från Piratpartiet
Gustav Nipe från Piratpartiet - Foto: Lars Johansson

Ung Pirat: "Måste öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet"

"Vill man minska löneklyftan måste man öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet i lika hög grad som män", skriver Gustav Nipe från Ung Pirat.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fler teknologiska framsteg behövs göras för att öka jämställdheten. Idag finns det en mängd olika system som förhindrar användandet av uppfinningar. Vi unga pirater vill se radikala reformer som befriar alla innovationer från sina begränsande bojor. 

Idag går jämställdhetsarbetet alldeles för långsamt. Löneklyftan kommer med nuvarande krympningstakt försvinna först om nästan 100 år, det duger inte. Att det går så långsamt är inte så konstigt med tanke på att dagens jämställdhetspolitik är baserad på pseudovetenskap. Att tro att omskolningsprogram eller kvoterade bolagsstyrelser skulle vara ett patentrecept för accelererad jämlikhetsökning mellan könen är den jämställdhetspolitiska motsvarigheten till homeopati. 

Vid sidan av normkritiskt opinionsbildning är det bästa som kan göras för ett mer jämställt samhälle att arbeta för en minskning av den ekonomiska klyftan mellan kvinnor och män. Riksdag och regering varken kan eller bör lagstifta om normer. Däremot kan staten aktivt arbeta för att minska de ekonomiska skillnaderna - men för att kunna öka den ekonomiska jämställdheten krävs det att makthavarna förstår vad den faktiskt bygger på. 

Vår största drivmotor för jämställdhet har, näst efter den allmänna rösträtten, varit teknologiska framsteg. Historiskt sett kan man se att kvinnor inte gjorde mindre hushållsarbete för att de gick ut i arbetslivet, utan de gick ut i arbetslivet för att de gjorde mindre hushållsarbete. Det var diskmaskinen, tvättmaskinen, och dammsugaren som befriade människor, främst kvinnor, från många timmars hushållsarbete varje dag och på så sätt skapade utrymme för kvinnor att skaffa betald sysselsättning. 

Vill man minska löneklyftan måste man öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet i lika hög grad som män (kvinnor har oftare deltidsjobb än män), för att göra det måste man se till det faktum att kvinnor gör oproportionerligt mycket av hushållsarbetet även i moderna familjer. Det effektivaste sättet att befria människor från dessa sysslor är inte att opinionsbilda mot göromålen, utan att automatisera dem. Vägen till jämställdhet går genom satsningar på forskning och utveckling, inte genom omskolningsprogram och statligt förmynderi. 

Vi pirater arbetar för mer teknologisk automatisering, både med hjälp av immaterialrättsreformer och ökad satsningar på forskning. Dagens patentsystem förhindrar användandet av uppfinningar och ger enskilda personer och företag monopol på att använda en viss uppfinning. Ofta används patentsystemet för att stänga ute konkurrenter och därmed hindra nya entreprenörer från att bygga vidare på befintliga uppfinningar. Resultatet av systemet är att utvecklingsprocesser blir minst ett tiotal år försenade i onödan. Vi unga pirater vill avskaffa patentsystemet. 

Att bekämpa teknologisk utveckling är att bekämpa jämställdhet. Vi behöver en jämställdhetspolitik som syftar till att automatisera de arbetsuppgifter som förhindrar kvinnan från att göra samma karriärer som män.

Gustav Nipe,
Ung Pirat

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.