Sara Thiringer (RBUF) och Foujan Rouzbeh (FI)
Sara Thiringer (RBUF) och Foujan Rouzbeh (FI)

"Utvisning av barn är ett brott mot Sveriges löfte till FN"

"Sverige har lovat att sätta barnets bästa i främsta rummet. Men när det inte görs, kan barn inte göra någonting. Det måste få ett slut", skriver Foujan Rouzbeh från FI och Sara Thiringer från Rädda Barnens Ungdomsförbund.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

“Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentligaeller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativamyndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet.” 

Så står det i FN:s konvention om barnets rättigheter. Det står skrivet iartikel 3, som också utgör en av konventionens fyra grundprinciper. TrotsSveriges löften om att följa barnkonventionen är det uppenbart att barnsrättigheter kränks gång på gång, särskilt när det gäller barn som utvisas frånSverige.

Varje vecka får många familjer brev från handläggare påmigrationsverket. Där delges information om deras fall, vilket för mångafamiljer är ett besked om en utvisning. I fredags nåddes familjen Vasic,bosatta i Sverige sedan 11 år tillbaka, av just det här beskedet. I dennafamilj finns dessutom två barn, 10 och 7 år gamla, som båda kommer att utvisasmed familjen. Utöver det självklara faktum att utvisning av minderåriga rentgenerellt är inhumant råkar dessutom just dessa två barn, Alexa och Strahinja,även vara födda i Sverige.

I fall som dessa borde det vara helt uppenbart för vem som helstatt det bästa för Alexa och Strahinja vore att få stanna i Sverige. Här är defödda och uppväxta. Här har de gått i skolan och spelat fotboll. Här har devänner, familj, trygghet, skydd och möjlighet till liv och utveckling. Attefter så lång tid slitas isär från den verkligheten är ingenting annat änomänskligt. Det är ett beslut som inte någonstans tar hänsyn till principen omatt barnets bästa ska komma i främsta rummet vid beslut som rör barnet.

Frågan är vem som egentligen granskar hur Sverige efterföljerbarnkonventionen. Om ens rättigheter kränks, är det svårt att vända signågonstans. Barnkonventionen är inte svensk lag, Barnombudsmannen har inte rättatt ta emot och driva enskilda, principiellt viktiga fall, och Sverige har inteskrivit under det tredje tilläggsprotokollet till Barnkonventionen som trädde ikraft 14 april. Enligt det senare ges barn rätt att driva fall där derasrättigheter har kränks, ända till FN:s barnrättskommittee som har i uppgift attgranska hur länderna genomför implementeringen av barnkonventionen.

Barn är således otroligt maktlösa i dagens Sverige. Alexas ochStrahinjas fall är inte unikt. Gång på gång hör vi om, läser vi om och träffarvi barn vars trygghet sätts på spel till förmån för andra oklara, samhällligaintressen. Sverige har lovat att sätta barnets bästa i främsta rummet. Men närdet inte görs, kan barn inte göra någonting. Det måste få ett slut.

Det kan tyckas finnas koncensus i politiken kring att barn ska hadet bra. Men partierna säger olika saker, och regeringen tillåter fortsattutvisningen av barn, däribland Alexa och Strahinja. Vidare pågår en alldeles förlångdragen utredning om att göra barnkonventionen till lag. Och ännu harregeringen inte skrivit på det nya tilläggsprotokollet, hela 2,5 år efter attdet antogs av FN:s generalförsamling.

Ta barns rättigheter på allvar. De politiska åtgärderna för dettaär många. De juridiska tillämpningarna för detta är många. Låt Alexa ochStrahinja stanna!

FoujanRouzbeh,
asylrättsaktivist och riksdagskandidat (FI)
SaraThiringer,
Förbundsordförande RäddaBarnens Ungdomsförbund

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.