Jonathan Schiess.
Jonathan Schiess. - Foto: Privat

"Varför är det okej att äta men inte ha sex med djur?"

"Vi kan slakta och äta djur, men vi kan inte ha sex med dem. Var är logiken i det?", skriver Jonathan Scheiss.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Schiess är en 21-årig journaliststudent i Glasgow som efter ett års studier ska flytta tillbaka till Sverige för att börja läsa juridik. Han är väldigt intresserad av saker som rör rasism, homofobi och andra sociala företeelser som skapar hat och rädsla bland människor. Följ honom på Twitter: @schiess93

Det är helt okej att jag köper en spädgris, uppfostrar den som om den vore mitt eget barn, slaktar den när tiden är inne och serverar den vid nästa julmiddag. Men om jag vill rulla runt i höet med samma gris och ha en trevlig stund och om min granne upptäckte oss, då skulle jag åtalad för tidelag

Vi kan slakta och äta djur, men vi kan inte ha sex med dem. Var är logiken i det? Finns det ens någon logik bakom, eller är det en fråga om vad vi långt inne i magen vet är fel:

"Usch, vad äckligt! Vad fan gör du med vår hamster?!"

En möjlig förklaring till varför det är lagligt att konsumera djur och olagligt att penetrera dem kan vara att det är onaturligt att ha sex med andra arter. Men i så fall, varför låser vi inte in åsnor och hästar när de vuxenkramas? Varför arresterar vi inte tigrar och lejon när de sätter på varandra? Är inte ett biologiskt drivet behov per definition moraliskt försvarbart? Att ifrågasätta basala sexuella drivkrafter är att ifrågasätta hela vår existens.

En annan förklaring som liknar den första är att vår moral ur ett evolutionspsykologiskt perspektiv formats och utvecklats med tiden för att maximera den mänskliga artens möjlighet att överleva. Därför vore det inte logiskt rent darwinistisk att ligga med andra djur eftersom det är omöjligt för oss att avla fram fertil avkomma med någon av dem (eller någon avkomma alls, för den delen). Det skulle kunna förklara varför homosexualitet fortfarande i många länder över hela världen betraktas som ”onaturligt“.

Men i de flesta upplysta länder idag, där vi låter empati, idéer om alla människors lika rätt att leva det liv de vill, och tolerans styra våra moraliska slutsatser, betraktar vi inte längre homosexualitet som något problem. Men varför har vi inte gjort samma moraliska modifieringar för vår inställning till sex med djur?

Så, vad, i så fall? Handlar det om att sex med djur traumatiserar djuret? Forskning har visat att även många djur har rika känsloliv. Känner sig en golden retriever smutsig om hens husse tvingar hen att slicka grädde från privata delar? Har samma hund ångest varje gången husse klär av sig för att ta en dusch? Kanske. Men om det är argumentet mot djursex, varför är det då okej för Mcdonalds att skyffla in hundratals kor i en trång och stressig miljö, mata dem och sedan slakta dessa oerhört stressade djur? Varför är det inte olagligt, om vi nu är intresserade av djurs känslor?

Missförstå mig rätt, när jag har varit ute och och druckit och längtar efter mat är Mcdonalds en ganska härlig, lättillgänglig kompis. Och jag vet att man ljudisolerar slaktrummen så att kossorna och fåren inte ska höra sina kompisars primalskrik. Men om djur känner av att något är fel en halvtimme innan en tsunami förstör en hel stad tror jag att risken är ganska stor att de även hör de subtila ljudvibrationerna av sina polares dödsvrål.

Jag tycker inte att det här argumentet håller, eftersom det enda riktiga slutsats jag kan dra av det är att det är okej att ha sex med din katt så länge du dödar den efteråt.

En annan förklaring som har med traumatisering genom fysisk skada att göra är att mindre djur kan skadas under själva penetrationen. Det är inte okej att ha sex med en chihuahua om du har en penis, men det är okej om du är en kvinna. Det är däremot fritt fram att ha sex med en ko, oavsett vad du har för kön. 

Att det är fel att ha sex med smådjur är nog det enda argumentet jag kan komma på som försvarar lagen som förbjuder tidelag.

Det sista argumentet jag kan komma på är att det är moraliskt försvarbart att äta djur därför att vi är på toppen av näringskedjan och vi har varit allätare ändå sedan den moderna människan började vandra på jorden. Det är logiskt för de dominerande arterna att de ska kunna välja vad de ska äta. Och djursex verkar inte ha den logiken bakom sig.

Men om den främsta orsaken bakom att döda djur är att äta dem, varför är det då i dagens samhälle okej att pryda oss med dem, ha dem som husdjur, bära dem på vintern, lägga våra pengar i dem, förvara vår makeup (som förmodligen testats på grisar) och tamponger i dem? Varför är det okej?

Min slutsats är att det inte finns någon logik bakom varför vi tycker att det är fel att ha sex med djur. Det finns ingen logik i det faktum att vi fortfarande slaktar och äter djur. Vi behöver egentligen inte göra det längre, men vi gör det ändå, för det är riktigt, riktigt gott. Sex med djur känns bara fel. Och det är ju från magen vi formar alla våra värderingar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.