Ottilia Tuneroth
Ottilia Tuneroth - Foto: Privat

"Nej Linda Skugge, jobbristen är ingen bluff"

Ottilia Tuneroth, 20, svarar på Linda Skugges debattartikel om att unga är lata. "Allt jag önskade var bara ett jävla jobb. Vad som helst."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Fyra år gammal text

Artikeln från Linda Skugge publicerades 2010 på Aftonbladet debatt men har under den senaste veckan börjat spridas igen. 

Linda Skugge skriver en (förvisso ganska gammal) artikel på Aftonbladet debatt där hon i princip säger att bristen på jobb i Sverige är en "bluff" och att ungdomar bara är "lata" och "bortskämda". Hon menar på att unga har för höga krav när det kommer till arbete och vill inte ta vilket "skitjobb" som helst. 

Artikeln är skriven för fyra år sedan men är minst lika aktuell i dag. Jag vill gärna förklara varför detta är kränkande och provocerande för mig, och garanterat många andra ungdomar i Sverige. 

Jag är fortfarande i mina *yngre* år och kan räkna alla mina tidigare jobb på en hand. Jag började som 15-åring att dela ut tidningar för 500 kronor i månaden. Därefter var det feriearbete på ICA som gällde, sedan städa råttgift och annat mysigt på Lidköpings Värmeverk och förra året: vända piroger och skrapa mögel på en stor livsmedelsfabrik. Alla dessa var dock sommarjobb. 

När jag tog studenten för ungefär ett år sedan gick jag flitigt och sökte alla jobb jag kunde hitta. Gick regelbundet till Arbetsförmedlingen och deras "jobbsökarkurser" (som att det var oss det var fel på och inte samhället...?) kollade platsbanken flera gånger om dagen, lade ner mycket tid och kraft på att skriva ett bra CV och delade sedan ut oändligt många exemplar av detta till arbetsgivare runt om i Lidköping utan någon som helst respons. 

Efter en hel höst och en halv vinter utav just detta sökande utan svar (samt en skrivare med låg bläcknivå) kände jag mig deprimerad och jävligt nere och gav i princip upp letandet. Man gör tillslut det. Pengarna jag tjänat under sommaren hade tagit slut vid den här tiden och allt jag önskade var bara ett jävla jobb. Vad som helst. 

När jag insåg att detta var nästintill omöjligt bestämde jag mig till slut för att söka jobb utanför Sveriges gränser. Började söka i december, hittade ett jobb som nanny redan efter några dagar och åkte iväg i början av januari. Helt utan erfarenhet eller utbildning. Det kändes underbart men ändå frustrerande att det var så lätt där när det var ett helvete i Sverige. 

Det var då jag förstod på riktigt att det verkligen inte är mig, eller er det är fel på. Det är samhället vi lever i. Det är ju så, som ungdom måste man redan haft ett jobb för att kunna få ett jobb. Vilket är helt ologiskt, men det är så det ser ut i Sverige år 2014.  

Visst, det förekommer säkert att folk är kräsna när det kommer till arbete men tillslut kommer man till en gräns där man får ta vad som erbjuds, om man som ungdom vill flytta hemifrån någon gång, eller ens överleva

Men vad ska man då göra om ingenting erbjuds? Ska man behöva byta land för att hitta ett arbete som jag gjorde? Eller gå en specificerad utbildning på tre till fem år bara för att komma tillbaka och inse att tjänsten inte är aktuell längre? Kanske har man inte heller pengar till att studera direkt efter man tagit studenten. 

Nej, Linda Skugge, att förminska problemet om jobbristen och arbetslösheten i Sverige är nog något utav det dummaste jag hört. Någonsin.

Ottilia Tuneroth, 20, au-pair i England. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.