Maurice Forslund.
Maurice Forslund. - Foto: KDU

"Fi:s rättspolitik leder till orättvisor"

"Det räcker inte att damma av en orättvis politik från gångna årtionden och paketera om den i rosa omslagspapper", skriver Maurice Forslund från KDU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Feministiskt Initiativ surfar sedan vårens val till Europaparlamentet på en uppmärksamhetsvåg som ger dem stort genomslag i den politiska debatten. Detta märktes inte minst under årets Almedalsvecka. Men allteftersom höstens riksdagsval närmar sig blir det också allt viktigare att förstå vad Fi faktiskt vill. Det gäller inte minst inom rättspolitiken.

Läser man Fi:s rättspolitiska program inser man snabbt att man har att göra med ett parti långt ute på vänsterkanten. Fi anser att man genom att motverka sociala orättvisor kan uppnå ett samhälle där ingen behöver utsättas för eller utsätta andra för brott. De menar också att hårda straffsatser för att avskräcka människor från att begå brott representerar ett mänskligt synsätt, som på sikt förstärker samhällsproblem. 

Dock anser Fi att det också finns områden där en skärpning av straffsatsen är nödvändig, t.ex. för brottet grov kvinnofridskränkning, som råkar vara ett brott som bara män kan fällas för. Den typ av rättspolitik som Fi driver testades i Sverige på 60- och 70-talen. Det var en period när det var synd om brottslingarna och fängelserna skulle tömmas. Fokus för straffet skulle ligga på att behandla gärningsmannen. Det personliga ansvaret var som bortblåst. Med tiden mötte denna politik stark kritik, framförallt för att brottsoffrets perspektiv glömdes bort. Rättspolitiken upplevdes helt enkelt som orättvis.

Vi unga kristdemokrater anser att brottsofferperspektivet ska stå i centrum för rättspolitiken. För att åstadkomma det behöver Sverige mer av kristdemokratiska värderingar när det gäller synen på lag och ordning. Samhället ska ställa sig på den utsattes sida och se till att offret får upprättelse för den kränkning som han eller hon har utsatts för. Poängen med straffet är att den påföljd som döms ut ska stå i proportion till den kränkning som brottsoffret har lidit. Det handlar om etik och rättvisa. Att ta sitt straff och sona brottet är också vägen för en brottsling att få en ”andra chans” i samhället.

I linje med detta vill KDU avskaffa den automatiska villkorliga frigivningen efter två tredjedelar av avtjänat straff, så att gärningsmannen avtjänar hela det straff han eller hon faktiskt har dömts till. Vi vill även ta bort preskriptionstiden för vålds- och sexualbrott där straffet är lägst två års fängelse, såsom redan har skett för bl.a. mord. Det skulle ge polisen möjlighet att utreda även äldre brott, om nya uppslag skulle komma fram i utredningen, vilket skulle kunna ge fler brottsoffer upprättelse. Självklart ska kriminalitet så långt som möjligt förebyggas, genom t.ex. en familjepolitik som ger föräldrar tid med barnen när de är små, en skola med fokus på kunskap, och en arbetslinje som förhindrar att människor hamnar i utanförskap.

Självklart ska personer som är intagna på anstalt genomgå obligatoriska och individanpassade behandlingsprogram som syftar till att förhindra återfall. Självklart ska vi ha fler synliga poliser som skapar trygghet på gator och torg. Men tyvärr är människor ofullkomliga. Även om brottsligheten i Sverige kan och bör minskas, kommer det ändå att finnas dem som vill begå brott.

Fi driver en rättspolitik som varken hjälper kvinnor eller män. Det räcker inte att damma av en orättvis politik från gångna årtionden och paketera om den i rosa omslagspapper. Det som krävs är en heltäckande rättspolitik för trygghet och rättvisa, med brottsofferperspektivet i centrum.

Maurice Forslund
Rättspolitisk talesperson KDU

/
KDU
/
/
FI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.