Ambjörn Hedblom, vice ordförande i Klassiskt liberala partiet.
Ambjörn Hedblom, vice ordförande i Klassiskt liberala partiet. - Foto: Simon Dahlström

"Man borde få skämta om vad som helst"

"Jag tror på yttrandefrihet, inte på det sättet som våra riksdagspolitiker tror på det, utan på det sätt det var menat från början", skriver Ambjörn Hedblom från Klassiskt liberala partiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På senare tid har det blossat upp en debatt om vilka ämnen det är ok att driva med och skämta om. En feministisk bloggare skriver om våldtäkter i Afrika och ber människor sluta skratta om en facebooksida kallad ”Feministisk ironi”, en bekymrad IT-kille tycker det är synd att ”Inte rasist, men” driver med religioner och får till svar att det visst är okej att driva med pseudo-vetenskap.

Först och främst förstår jag inte alls hur antalet våldtäkter i en annan världsdel har ett kausalt samband med vilken humor vi råkar skratta åt i Sverige. Utöver det tycker jag dock att det är en viktig fråga, vad får man egentligen skämta om? Personligen har jag under det senaste året mer eller mindre grovt skämtat om åtminstone följande grupper: Feminister, rasister, fransmän, norrmän, finnar, stockholmare, miljöpartister, moderater, vita, iranier, asiater, amerikaner och tyskar. Jag har även skrattat åt båda facebooksidorna ”Inte rasist, men” och ”Feministisk ironi” samt tyckt att andra grejer de lagt upp varit mer löjliga än roliga.

Jag tror på yttrandefrihet, inte på det sättet som våra riksdagspolitiker tror på det, utan på det sätt det var menat från början. Våra riksdagspolitiker tror på yttrandefrihet så länge människor inte säger något de tycker är fel. Jag tror på en yttrandefrihet som särskilt omfattar de människor som säger dumheter, elakheter och saker vi inte vill höra. Ingen diktatur har någonsin förbjudit människor att hålla med regimen; om yttrandefriheten tjänar något som helst syfte i ett öppet samhälle handlar den om rätten att säga saker människor inte håller med om.

Det är sant att yttrandefriheten ibland används till att säga saker vi inte vill höra, som vi finner låga och kränkande, men det är priset vi betalar för att leva i ett öppet samhälle. Fick jag som jag ville och vi utökade yttrandefriheten skulle folk få säga ännu mer dumheter. Det viktiga är dock att yttrandefriheten inte medför rätten att tvinga andra att lyssna. Slå av tv:n när Gudrun eller Jimmie kommer igång, ignorera de människor som postar dumheter på facebook och undvik att ha förintelseförnekare inbjudna på middag så slipper du också att få högt blodtryck.

Humor är inte en fråga om vad du får eller inte får säga, humor är en fråga om smak. Umgås hellre med människor som har god smak eller dålig smak, men vi måste ändå acceptera även dålig humor. 

Dålig smak är nämligen inte straffbart.

Ambjörn Hedblom
Vice ordförande Klassiskt liberala partiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.