David Björnfot.
David Björnfot. - Foto: Privat

"Är vissa åsikter fridlysta bara för att många hyser dem?"

"Yttrandefriheten gör att man får säga dumma saker och torgföra falska och rent av vansinniga idéer, men den ger också möjligheten för andra att exponera dessa idéer för de galenskaper de är", skriver David Björnfot.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om debattören

David Björnfot driver podcasten "Kvack!" och jobbar aktivt mot pseudovetenskap.

Per Johansson skrev i lördags en debattartikel som kritiserade “Inte rasist, men...” (IRM). I denna artikel påstod Per Johansson att IRM drev med, kränkte och hånade Sveriges troende, när IRM gick ut med konkret kritik mot kreationisten Julia Kronlid.

Först och främst bör vi vara på det klara med att troende får tro precis vad de vill. Vi har som bekant religionsfrihet i Sverige. Men vi har också yttrandefrihet. Yttrandefriheten gör att man får säga dumma saker och torgföra falska och rent av vansinniga idéer, men den ger också möjligheten för andra att exponera dessa idéer för de galenskaper de är. Värdesätter man endast yttrandefrihet när det är man själv eller meningsfränder som yttrar sig så värdesätter man inte yttrandefrihet. Jag, och andra vetenskapliga skeptiker, värdesätter yttrandefriheten enormt då det är vi som i regel skulle förbjudas yttra oss om man började tumma på den.

Rörande Per Johanssons debattartikel så genomsyras den av ett illa dolt förakt gentemot det öppna samtalet. Vissa bör inte yttra sig, och vissa idéer ska inte kritiseras. Skälet till att vissa idéer inte ska kritiseras uppges inte konkret, utöver att det tydligen är många som hyser dessa idéer, vilket styrktes med erkänt påhittade siffror.

Ett stort problem i sammanhanget är att arternas utveckling inte är en religiös idé. Om Julia Kronlid presenterat idén om att Jesus dött på korset hade ingen lyft på ögonbrynet, då detta är en del av den kristna mytologin. Arternas utveckling är dock vetenskap. Evolutionsteorin är en av de absolut mest solida vetenskapliga teorier vi har och det råder inom vetenskapen inga tvivel om att evolutionsteorin är korrekt. Självklart kan individer ha missförstått eller vägrat sätta sig in i detta faktum, men det förändrar inte verkligheten.

Evolutionsteorin är dessutom sann, oavsett hur många som accepterar detta faktum. När man på det flagranta sätt Kronlid gör går rakt emot vad som är känt om verkligheten får man helt enkelt räkna med att bli motsagd. Skulle man sitta i morgonsofforna och konstatera att man var helt säker på att Jorden är platt så skulle man, även då, mötas av illa förtäckta löjeväckande motfrågor, och med all rätt. Då spelar det ingen roll hur många andra som lyckats övertyga sig själva om samma sak.

Men Per Johansson tar det hela ett steg längre. Man ska inte bara undvika att kritisera, man ska också respektera människor som envisas med att försvara vansinniga idéer. Min erfarenhet av denna inställning är att människor som kräver automatisk respekt gör detta av den enkla anledningen att de inte kan förtjäna den. Respekt är inte automatiskt, respekt får man för sin karaktär, sina handlingar eller den effekt man har i andra människors liv. Att bibehålla irrationella idéer trots att motsatsen bevisats är inget som inspirerar respekt hos mig, åtminstone.

Ska man ha en hälsosam diskurs och ett gott debattklimat måste det gå att kritisera alla idéer och föreställningar utan att man faller in i en metadiskussion om huruvida diskussionen i sig är okej att föra eller inte. Vi som är vetenskapliga skeptiker brukar enligt min erfarenhet vara de främsta förespråkarna för att alla ska få yttra sig och att alla ska få komma till tals, men i detta ingår också vår rätt att bemöta det som sägs och kritisera vanföreställningar.

David Björnfot
Medlem i Vetenskap och Folkbildning samt Humanisterna

/
IRM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.