Leo Rudberg, Piratpartiet
Leo Rudberg, Piratpartiet

Piratpartiet: "Därför är vi bäst på HBTQ enligt RFSL"

"Givetvis säger alla partier att de står bakom mänskliga rättigheter – men i praktiken fortsätter de bryta mot dessa rättigheter, genom flyktingutvisningar och sexualitetsregistrering", skriver Leo Rudberg från Piratpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leo Rudberg är en 18-årig piratpartist, ansvarig för Piratpartiets deltagande på Pride och kandidat till Stockholms stadsfullmäktige valet 2014.

Följ honom på hans blogg eller på Twitter här: @Calandrella. Du kan också träffa honom i Piratpartiets tält på Pride Park.

Äntligen är Stockholm Pride igång. I samband med detta släppte RFSL en ny granskning av riksdagspartiernas, Feministiskt Initiativs och Piratpartiets HBTQ-politik. Sveriges mest HBTQ-vänliga politik driver enligt RFSL vi i Piratpartiet, och jag ska här förklara hur detta kommer sig.

Från början arbetade Piratpartiet endast med mänskliga rättigheter på Internet, men de senaste åren har vi breddat oss. Nu står vi för mänskliga rättigheter för alla – alltid och överallt. Därför tar vi situationen för HBTQ-personer på allra största allvar. Medan HBTQ-rörelsen nått framgångar de senaste decennierna i Sverige finns fortfarande förtryck, diskriminering och andra problem vi måste stoppa.

Sveriges största brott mot HBTQ-personers mänskliga rättigheter idag är tvångsutvisningarna av HBTQ-flyktingar. Varje år skickas hundratals människor tillbaka från Sverige med våld till regimer där de möter förföljelse, förtryck eller till och med döden. Ett fruktansvärt exempel är Uganda, som nyligen införde livstids fängelse för homosexualitet och tvång att ange homosexuella vänner till staten. Trots denna vidriga lag fortsätter svenska staten att sända tillbaka HBTQ-personer till Uganda. Sådana utvisningar – som ägt rum under såväl Alliansens som Socialdemokraternas styre av Sverige – måste omedelbart upphöra.

En annan allvarlig HBTQ-fråga är den statliga registreringen av sexuell läggning. I vanliga fall får svenska myndigheter inte registrera människors sexualitet – men dessa regler gäller inte FRA. FRA har en specialversion av Personuppgiftslagen som innebär att de får samla in uppgifter om enskilda människors sexuella läggning. Tack vare Edward Snowdens avslöjanden vet vi att FRA samarbetar med amerikanska NSA. Därmed finns inget hinder mot att FRA:s uppgifter om sexuell läggning hamnar i amerikanska händer – och potentiellt hos homofoba regimer, om USA säljer uppgifterna vidare.

Slutligen finns förtryck som direkt drabbar HBTQ-personer här i Sverige. Åldersgränsen för könskorrigerande behandling drabbar unga transpersoner och måste avskaffas – läkare ska avgöra om en människa är mogen för könskorrigering, inte klåfingriga politiker. Regnbågsfamiljer måste få samma rättigheter som andra familjer: samma föräldraskapspresumtion ska gälla lesbiska par som andra, diskriminering i form av högre kostnader för insemination för lesbiska än heterosexuella par måste upphöra, och barn ska få möjlighet till fler än två vårdnadshavare. Dessa är bara några av många exempel på frågor vi i Piratpartiet driver för att stärka HBTQ-personers mänskliga rättigheter.

Givetvis säger alla partier att de står bakom mänskliga rättigheter – men i praktiken fortsätter de bryta mot dessa rättigheter, genom flyktingutvisningar och sexualitetsregistrering. Endast Piratpartiet tar HBTQ-frågor på fullaste allvar varje vecka om året, inte bara när det råkar vara Pride. Därför är vi Sveriges HBTQ-vänligaste parti.

Leo Rudberg,
ansvarig för Piratpartiets deltagande på Pride

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Piratpartiet är bäst på HBTQ-frågor?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.