"Kampen för HeatoN i Mästarnas Mästare går vidare!"

"Att HeatoN fortfarande är högaktuell för Mästarnas Mästare 2016 är så klart positivt. Jag kan ändå inte låta bli att känna mig besviken över att SVT inte vågade ta steget fullt ut redan i år", skriver Philip Semmler, grundare av facebooksidan HeatoN till Mästarnas Mästare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett par veckor sedan presenterade SVT samtliga deltagare som skulle vara med i 2015 års upplaga av Mästarnas Mästare. En saknades. Emil "HeatoN" Christensen fanns inte med, trots att både Sveriges Television samt produktionsbolaget öppnat för hans deltagande under året.

Jag startade facebooksidan HeatoN till Mästarnas Mästare, som blev till en hel kampanj, en onsdagskväll i början av april. Jag delade med mig av idén på Skandinaviens största eSport-forum, Fragbite, samt bifogade en länk till namninsamlingen på Facebook för att se hur stort intresset var. Ett par hundra likes (underskrifter) kom in under kvällen. Med en förhoppning att det kunde öka till 500 likes innan månaden var över, samt att SVT skulle få upp ögonen, gick jag till sängs. När jag vaknade framåt lunchtid på torsdagsförmiddagen hade jag missade samtal och meddelanden från Sveriges största kvällstidningar. Sidan hade fått tusentals underskrifter om HeatoNs deltagande och nu ville varenda tidning skriva om femonomet, som plötsligt inte var mitt - utan ett helt gamingcommunitys projekt och kampanj.

För så har det alltid varit med oss som brinner för gaming och eSport. Vi har alltid gjort saker tillsammans, alltid stått upp för varandra när vi känt att resten av världen varit emot oss. Tillsammans har vi åstadkommit fantastiska saker som fått eSport att både bli mer accepterat och fått mer uppmärksamhet. Det här var ett i raden av sådana projekt där ett helt community stått bakom och lyft.

SVT fick nys om detta under torsdagskvällen, då Facebooksidan hade fått 10 000 underskrifter. Kanalen skrev om den "spektakulära" kampanjen för att få en eSport-profil att deltaga i ett av deras program. Produktionsbolaget lät också positiva och skulle undersöka saken närmare. Innan månaden var över fick HeatoN chansen att prata upp eSporten och sin egna medverkan i Mästarnas Mästarnas egna eftersnack på SVT-play. Emil Christensen briljerade, som han alltid gör, och fick båda skeptikerna Micke Leijnegard samt Anna Lindberg att bli positiva till att eSporten skulle kunna få plats i SVT:s 'primetime', tillsammans med övriga sport- och idrottshjältar.

Sedan dess har jag bara väntat på besked om det skulle bli en ny säsong av Mästarnas Mästare, för det var den bilden jag själv fick av all kontakt jag hade med SVT. Det handlade om ifall det skulle bli en ny säsong eller inte, om det skulle bli, ja, då var HeatoN redan inskriven. En liknande känsla vet jag att även huvudpersonen själv, HeatoN, hade.

Nu sitter vi dock här i augusti och läser listan över deltagare som ska medverka i programmet och det finns ingen Emil Christensen där. Det finns ytterligare två fotbollsspelare, det finns två ishockeyspelare och det finns stora idrottsstjärnor från både stora och små sporter. Men ingen HeatoN, ingen representant för Sveriges snabbast växande sport - eSporten.

Det är fegt, dåligt och fullkomligt uselt av att inte våga satsa på något nytt och något revolutionerande. Jag har följt varenda sekund av programserien sedan det första avsnittet sändes 2009. Den här säsongen kommer jag dock inte kolla på. SVT:s marknadsföring med att lyfta fram både personliga och sportsliga sidor från Sveriges största sportsstjärnor är falsk när det mest självklara namnet, med en megastor kampanj som fått 40 000 likes, inte finns med.

Jag har fått äran att intervjua och prata med fotbollsallsvenskans största profiler, med 94-legendarer som stått för den kanske största svenska idrottshändelsen i historien. Men jag vet ingen bättre lämpad för programmet än Emil Christensen - och jag vet inget bättre tillfälle att på riktigt visa upp förtroende för eSporten än nu. 

SVT själva kommenterade HeatoNs frånvaro hos Aftonbladet i går, och sade då att vi helt enkelt hade varit ute för sent. Jag tycker att det låter väldigt konstigt då vi var igång med kampanjen redan i april - alltså innan deltagarlistan var bestämd och redan innan det ens var klart om det skulle bli någon ny säsong 2015. 

De flesta på facebooksidan känner att ni på SVT utnyttjade situationen när ni öppnade upp för att ha med HeatoN, bjöd in honom till ert eftersnack och uttalade er positivt om hans deltagande - för att nu i augusti påstå att vi var för sent ute. 

Att HeatoN fortfarande är högaktuell för Mästarnas Mästare 2016 är så klart positivt, och jag är också glad över att ni på SVT erkänner eSporten som sport. Jag hoppas också att ni är ärliga i att han finns på tapeten för nästa säsong. Men jag kan ändå inte låta bli att känna mig besviken över att ni inte vågade ta steget fullt ut redan i år, och jag tycker att ni kunde ha behandlat frågan bättre utåt.

Jag är övertygad om att det här är ett misstag som kommer stå SVT dyrt. Överallt ser jag missnöjda fans som tänker bojkotta programmet. I stället lär andra tv-kanaler satsa på den mest växande sporten i Skandinavien, och få ett enormt mycket större förtroende än vad som finns för SVT i dag.

Avslutningsvis vill jag också tacka alla som har lyft och pushat för kampanjen. Det här har aldrig varit "min kampanj" - det har redan från början varit vår kampanj.

Philip Semmler
- och resten av gamingcommunityt

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du se HeatoN i Mästarnas Mästare?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.