Martin Kinnunen, SD.
Martin Kinnunen, SD. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Martin Kinnunen (SD): "Skandal av SVT att anställa Leo Razzak"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När SVT nu söndag på allvar drar igång sin valsatsning med sin stora jobbdebatt, väljer man att låta Leo Razzak vara en av två programledare. 

Som programledare i en större valdebatt har man såklart en oerhört svår och viktig uppgift. Man ska fungera som en opartisk aktör bland åtta olika partiföreträdare. Razzak framstår däremot i dag som allt annat än opartisk och neutral. 

I en intervju från ifjol med Dagens Nyheter förklarar han att han valde att deklarera krig mot Sverigedemokraternas efter partiets framgångar i valet 2010. 

I intervjun berättas det att han på sitt arbete hos Sveriges Radio fick i uppdrag att intervjua Jimmie Åkesson och att han plågades av vilken skicklig retoriker Jimmie Åkesson var:

"Jag åkte till riksdagen och hittade en annan snubbe, men det var aldrig lika vasst. När jag klippte ihop materialet hade jag skyldighet att plocka ut de bästa svaren från båda sidor, och Åkessons lät alltid bättre; 1,4 miljoner svenskar lyssnade och för ett otränat öra lät Sverigedemokraterna bättre. Vad hemskt!", säger Leo Razzak

Kort efter detta bestämde sig Leo Razzak för att det var "krig". Han lämnade Sveriges Radio och började åka runt och föreläsa om sina tankar om mångfald, integration och invandring. 

Han har också arbetat som mångfaldsambassadör för Postkodlotteriet. Det var i egenskap av det uppdraget som han i april i år intervjuades av ett nätradioprogram. Razzak kan höras från minut 02:25 i programmet

Här torgför han bland annat följande åsikter:

– Att invandringen förvisso kostar, men att det bara är främlingsfientliga personer som tycker det är viktigt.

– Att frågan om massinvandringens lönsamhet är en fråga om "tro" och att anledningen till att den inte är lönsamt är att svenskarna inte tror tillräckligt stark, vilket han anser vara "så jävla fjantigt och typiskt svenskt".

– Att etniska svenskar i egenskap av vita européer har en kollektiv skuld för kolonialismen och att vi därför är skyldiga att betala tillbaka vår skuld genom att acceptera massinvandring.

– Att han "äcklas" av att många svenskar fortfarande inte uppskattar mångkultur i tillräckligt hög utsträckning och att lärare som möter elever som inte tror på fri invandring måste ta ton, ryta till och övertyga eleven om att denne har fel till varje pris.

Det är alltså denna person som ska leda SVT:s debatt om arbetsmarknadspolitiken där frågor om invandring och integration naturligtvis är centrala inslag. Att utdela kollektiv skuld till människor av ett visst ursprung, som Razzak gör i radioprogrammet, brukar också i regel uppfattas som ren rasism. 

SVT vill avfärda alla märkliga citat från Razzak i den här inspelningen med att programmet är oseriöst, vilket är en märklig utgångspunkt. Även om så är fallet och att han blivit provocerad har han likväl uttryckt dessa åsikter.

Från Sverigedemokraternas sida har vi naturligtvis reagerat på detta och begärt en förklaring från SVT som dock efter diskussioner på redaktionen meddelat att de har fortsatt förtroende för Leo Razzak som programledare. 

Oavsett om SVT till slut kommer att välja att byta programledare eller inte så kan man konstatera att SVT återigen brustit i sin research angående de som medverkar i SVT:s valprogram. 

När jag konfronterade SVT med dessa uppgifter i dag var det uppenbart de aldrig läst DN-intervjun eller hört talas om hans krigsförklaring. För detta är inte första gången. I samband med varje val uppkommer samma diskussioner efter att olika personer i SVT:s valprogram kunnat kopplas till opinionsbildande på vänsterkanten.

Martin Kinnunen 

Presschef och riksdagskandidat

Sverigedemokraterna

/
SVT
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.