- Foto: Bertil Ericson / TT

"Ge unga plats att förändra världen!"

"Unga som grupp har mindre makt och resurser än andra, men det innebär inte att vår generation är kraftlös eller utan potential – tvärtom!", skriver tre debattörer som på olika sätt representerar unga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Världenstår i dag inför ett skifte. Millenniemålen går mot sitt slut ochen ny utvecklingsagenda, post 2015, förhandlas fram inomFN-systemet. Det handlar om att forma vår gemensamma framtid ochgöra vår värld mer hållbar.

I dagär det FN:s ungdomsdag, en viktig dag eftersom unga utgör hälftenav världens befolkning. Unga människor skapar samhällsförändringpå många platser runtom i världen, men behöver tas på allvar!När framtidens utvecklingsmål beslutas är det avgörande att ungaoch ungdomsorganisationer inkluderas och mobiliseras, både genomtydliga mål för ungas utveckling och vägar för att bidra tillutveckling.

Investeringi utbildning är nyckeln till utveckling och att utrota fattigdom.Att gå i skolan är starten till självständigt liv med god hälsa,inkomst och möjlighet att påverka sin omgivning. Men utbildning ärockså en mänsklig rättighet. Trots det var det 57 miljoner barnsom inte började grundskolan år 2011.

Utbildningmåste vara tillgänglig för alla och uppnå god kvalitet. Detställer krav på en jämställd skola där alla kan förverkliga sinpotential, och en skolmiljö fri från diskriminering.Hållbarhetsfrågor bör inkluderas, och flickor måste få lära sigom sina sexuella och reproduktiva rättigheter, så att de kanslutföra sin utbildning. Det finns fortfarande alldeles för mycketojämlikhet i vår värld, som förhindrar tjejer och unga kvinnorsmöjligheter att styra sina liv.

Tidigaäktenskap och tonårsgraviditeter gör att många flickor aldrigbörjar skolan eller tvingas sluta i förtid. FN:s befolkningsfondUNFPA uppskattar att 67 miljoner flickor i världen tvingas gifta siginnan de fyllt 18 år, och många tonårsgraviditeter sker inom dessaäktenskap. Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och19 år är just mödradödlighet.

Våldberör både unga som offer och förövare. Maktlöshet ochutanförskap skapar en grogrund för i nära relationer och politisktmotiverat våld. Vi har sett otaliga tecken på det iungdomsarbetslöshetens kölvatten de senaste åren.

Föreningslivetär en nyckel i strävan efter ett jämställt samhälle fritt frånvåld – genom att unga i sina organisationer utbildar sig, stärkervarandra och pratar med andra unga om deras rättigheter, och hur dekan påverka samhället, kan vi skapa en positiv spiral. Vi kan skapaett samhälle där unga känner makt och bygger sitt liv utifrån sinvilja.

Ungasom grupp har mindre makt och resurser än andra, men det innebärinte att vår generation är kraftlös eller utan potential –tvärtom! Om unga tas på allvar som aktörer för utveckling och gesplats att påverka utvecklingsprocessen kommer världen bli en bättreplats. Missa inte chansen att få en verkligt långsiktigutvecklingsagenda!

FelixKönig, 
ordförande LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer
JoannaBlossner,
Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s generalförsamling
PaulinaNybratt Sandin,
Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s högnivåforumför hållbar utveckling

/
LSU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.