"Som antirasister måste vi göra något åt våra egna fördomar"

"Det blir väldigt tafatt att peka på sverigedemokrater när en själv inte har en enda rasifierad i sin umgängeskrets", skriver Adori Rahman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Hurär det Ionas? Hur mår du idag?" Lärarens ord ekar fortfarandei mitt huvud. Jag minns ett upplyst klassrum med 30 elever.Gymnasiet. Alla elever stirrar häpet på läraren och Ionas. Det ärförst när någon utbrister "Nej det var Jonas som hamnade islagsmål, inte Ionas!" som tystnaden bryts. Livets ironi.

Lärarenhade fått veta att några av eleverna i min klass varit med i ettstort bråk och att Jonas var en av dem. Utan att riktigt förståvarför så hade denne antagit att det var Ionas som varit med.

Detslår mig klockan 00.45 en söndag att jag hade tänkt att det trörde sig om ett missförstånd. Men är det egentligen en slump atten svart man var den som läraren spontant antog hade bråkat?

Justnu ser vi farorna i samhället omringa oss. Icke-human borgerligpolitik som ökar klassklyftor, rasister och normaliseringen avdetsamma. Vi tror att rasism är missförstånd, skämt, fakta ellerspekulationer, men sällan rör det sig om faktisk rasism. Vi harlärt oss att tro att rasism alltid är något annat, och i dettafall något som en alltid kan ta avstånd ifrån. Samhället i storttror att rasism alltid är något extremt, något som en själv inteskulle gå i närheten av. Problemet då blir ju att vi som kollektivaldrig kan se hur vi uppbär rasism och normaliserar den i takt medatt rasister får fler och större plattformar.

Närvi bemöter SD och säger att "invandring är faktiskt jättebra för ekonomin!" så låter vi dessa få definiera grupperoch leder in oss i den rasistiska idén om att rasifierade kropparinte är lönsamma. Rasifierades värde mäts i pengar och visponsrar hela kalaset.

Jagär osäker på hur vi ska kunna föra en progressiv antirasistiskrörelse om vi inte förstår hur strukturell rasism påverkar ossoch vår syn på människor. Det blir väldigt tafatt att peka påsverigedemokrater när en själv inte har en enda rasifierad i sinumgängeskrets.

Detär svårt att veta vad som for igenom huvudet på Ionas i det därklassrummet. Om han tänkte att läraren missförstod eller undradevarför denne hade antagit att det var han som menades.

Jagundrar vad vi är för antirasister om vi inte gör någonting åtalla fördomar vi själva bär på.

Adori Rahman
@AD0RI 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.