Victor Lisinski
Victor Lisinski - Foto: Privat

"Sverigedemokraterna använder nazitysklands språk"

"Jag säger inte att ni är nazisterna i Tyskland, men jag säger att ni använder samma språk. Hotet mot demokratin är de motsättningar du skapar mellan människor genom att göra skillnad på dem baserat på deras ursprung", skriver Victor Lisinski i ett brev till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om samtalet

Victor Lisinski ringde in till Ring P1 där Jimmie Åkesson gästade. 

Nu vill Victor Lisinski utveckla sitt resonemang i en debattartikel. 

Samtalet finns i videon längst ner i texten.

Jimmie ÅkessonVi talades nyligen vid i telefon men jag känner att samtalet fick ett hastigt slut. 

Jag frågade dig om en skrivning i ert principprogram, att demokratin blir “mycket problematisk att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk”. Ett citat som jag menar har skrämmande likheter med Hitlers paroll “ett land, ett folk, en ledare”

Du höll inte med mig. Du säger att citatet är oproblematiskt. Du talar om etniska motsättningar som grunden till konflikter. Du ser inte att det tvärtom är krig, ockupation och bristen på demokrati som konstruerar dessa motsättningar. 

Jimmie Åkesson, du “skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen”. Du vill att “invandrare skall ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att istället bli en del av den svenska nationen”. Du “definierar den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur”. 

Allt detta står i ert principprogram och det betyder att i det du kallar den svenska nationen vill du att det endast ska bo ett folk, det vill säga ett land, ett folk.

Jag säger inte att ni är nazisterna i Tyskland, men jag säger att ni använder samma retorik och samma språk. Ett språk som kommer någonstans ifrån och inte kan tillskrivas vad som helst. Språk är arv och språk har historia. 

Jag vet att du inte vill gasa ihjäl de du inte tycker hör till folket och att du inte förespråkar rasbiologiska indelningar av människor. Det gör dock inte min liknelse mindre relevant, bara svårare att se. Likheten ligger i att du, genom att säga ett land, ett folk utmålar alla utanför er mycket snäva definition av folk som ett hot mot det egna landet. När du inte vill släppa in människor på grund av deras etnicitet, religion, språk och traditioner så innebär det i praktiken att du skickar tillbaka människor till krig och förföljelse.

När jag ställer min fråga till dig, Jimmie Åkesson, så gör jag det inte för att driva igenom en tes, som du säger i radio. När jag talar med dig är det inte en del av ett politiskt spel för att fiska röster till ett parti. När jag talar med dig är det av frustration. 

Det är av frustration över hur du talar om och ser på dina medmänniskor. Hur du ser på våra systrar och bröder som lever på flykt eller på dem som aldrig lyckades fly. Hur du ser på dem som du menar är av ett annat folk och därmed ett hot mot demokratin.

Men, Jimmie Åkesson, det är inte dessa människor som är hotet mot demokratin. Hotet mot demokratin är de motsättningar du skapar mellan människor genom att göra skillnad på dem baserat på deras ursprung. Hotet mot demokratin är att inte låta alla ta del av den.

Victor Lisinski, tonsättare och antirasist

***

Klicka på videon för att höra det ursprungliga samtalet från mellan Lisinski och Åkesson:



/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.