Camilla Björkbom
Camilla Björkbom - Foto: Privat

Djurens Rätt: "Jägare gynnar bara de djur de kan äta upp"

"Viltköttet skulle i dag räcka till ungefär två kg kött per person och år. Den svenska befolkningen äter 86 kg kött per person och år", skriver Camilla Björkbom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Camilla Björkbom på Twitter: @CamillaBjorkbom 

Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet svarar i sin debattartikel  på mitt inlägg men går inte in på de missförhållanden som jag tog upp vadgäller lidandet som jägarna orsakar för de vilda djuren.

I stället skjuter han in sig på att framhäva fördelarna medkött från vilda djur. Det stämmer att Djurens Rätt förespråkar en heltväxtbaserad kost. Det är det allra bästa för djuren. Modern forskning visar attdet även är det bästa för hälsan och klimatet.

Viltköttet skulle i dag räcka till ungefär två kg kött perperson och år. Den svenska befolkningen äter 86 kg kött per person och år. Produktionav så mycket mer viltkött kan knappast ske utan konfrontationer med andraintressen som skogs- och jordbruk och trafiksäkerhet. Mer viltkött är inte enetisk lösning, men vegetariskt är.

Bilden av att de vilda djuren efter ett liv i frihet fårett omedelbart dödande skott är vida spridd. Kanske för att vi inte känner ossbekväma med verkligheten där skadskjutningar är omfattande och plågsamma. Vissadjur hittas aldrig, andra eftersöks i timtal.

Jägareförbundet kräver att stora rovdjur som vargar ochlodjur helst inte ska få finnas alls eller, i värsta fall, i så låga antal attde inte ska kunna konkurrera om älgar. De djur som Jägareförbundet vill gynnaär de arter som det passar att fylla frysboxen med.

Jägare kallar det viltvård när de dödar årsgamla rävar ochgrävlingar i eller utanför grytet eller fångar mårdhundar i bensaxar. Det är intejägare som gör insatser som hjälper djurarter som missgynnats. Var fanns jägarnanär naturvårdare och ornitologer stödutfodrade havs- och kungsörnar eller föddeupp och släppte ut utrotningshotade pilgrimsfalkar och berguvar? Det är förståsrovfåglar, och därmed konkurrenter, så de får inte hjälp av jägarna.

Utfodring av vilda djur och anläggning av viltvatten görsinte av altruism utan har som syfte att samla och förstärka antalet djur införnästa jakt.

Rydholm beskriver de vilda djur han dödar som ”överskott”och ”kapital”. Jag ser inte djur som resurser som finns till för människan attutnyttja. Vilda djur är kännande individer med intressen och behov . Vi måsteta hänsyn till deras lidande.

Skadskjutningar kan begränsas redan i dag:
- Med färre älgar än vad jägarorganisationerna önskarbehöver inte så många individer dödas för att skydda trafik och skog. Om färredjur jagas blir också färre förföljda, dödade eller skadskjutna.
- Att låta rovdjur, som tillåts existera i naturligt stora och sammansattastammar, få en tydlig ekologisk roll.
- Specialkompetens hos personer som får jaga skulle minska antaletskadskjutningar. Jägarexamen kan i dag tas under en helgkurs och jägaren ärdärefter fri att skjuta på levande djur.
- Att visa mer tolerans mot vilda djur, förebygga skador och utveckla nyametoder för detta samt ge generös ersättning till dem som ändå drabbas.

Det är dags att vi på allvardiskuterar de här alternativen. En minoritets självpåtagna rätt att döda förnöjes skull kan inte vara utgångspunkten för livet i svenska skogar.

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.