"Vi måste erkänna våra egna fördomar först"

"Jag har också fördomar. Dessa fördomar delar jag med många andra. Erkännandet är ett första steg i att bekämpa fördomarna", skriver Sharon Olsson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sharon Olsson är regionfullmäktigekandidat Skåne för Socialdemokraterna och studerar en master i global studies vid Lunds Universitet.

Följ henne på Twitter: @sharon_olsson 

Jag blev fundersam över de negativa fördomar som växer sig starka i vårt samhälle, och kände att jag behövde skriva om det. Att jag skriver detta, är för att jag är besviken över att toleransen gentemot våra medmänniskor har blivit mindre. Vi människor ser inte varandra bakom den fasad som syns utåt. Fasaden speglar inte alltid innehållet. Nu kanske jag låter som någon som bara försöker förmedla att ”det är insidan som räknas”. Det är åtminstone i den riktningen jag vill gå. Utsidan är det som speglar våra förutfattade meningar om varandra. Jag kan inte sluta att filosofera över det som förföljer mig som en skugga. 

Jag och du kan alltid medvetet eller omedvetet sätta etiketter på varandra. Vi kan sprida fördomar om varandra beroende på hur vi ser ut, talar och vilka kläder vi bär. Det är strunt samma om du klär dig hiphop, hipster, brat, goth, grunge, är kostymklädd, punkare eller rockare. Det gör ingen skillnad om du har en annan hudton, ögonfärg och hårfärg. 

Vi blir oavsett detta definierade utifrån hur vi ser ut och hur vi talar.  Har vi en viss klädstil kan vi definieras som rika eller fattiga, feministiska eller miljömedvetna. Talar vi med brytning eller en specifik dialekt, blir vi uppfattade på ett typiskt sätt. 

Jag har också fördomar. Dessa fördomar delar jag med många andra. Erkännandet är ett första steg i att bekämpa fördomarna. Ska vi se till att alla människor får goda förutsättningar i att leva ett gott liv, måste vi se bortom de fördomar vi har. Men samtidigt måste vi även erkänna att vi själva innehar fördomar.

Vi kanske ska återknyta till berättelsen om den barmhärtige samariten (Nya Testamentet, Lukas, 10:25-37)? För att påminna er om den, så blev den överfallne mannen inte hjälpt av en präst eller en levit, utan det var en samarit (troende men ej som majoritetsbefolkningen), som hjälpte mannen att få vård. Innebörden av berättelsen är att ”älska din nästa som dig själv”. Jesus utmanade fördomar. Vi behöver göra detsamma. 

Själv blev jag påverkad inte bara av denna bibliska berättelse, utan även när jag besökte tempel i Indien. Jag försökte leta och finna mig själv, samtidigt som jag gång på gång blev indragen i fördomsfulla tankar. Vi får aldrig oavsett trosuppfattning tappa bort vår öppenhet. Vi behöver ställa oss själva frågan varför vi har dessa fördomar och hur de påverkar vårt samhälle. Kanske beror våra fördomar på något som hänt i vår närhet och som då påverkar våra förutfattade meningar om varandra? Kanske beror det på något annat? I sorg och i glädje ska vi reflektera över det. I saknad och i lycka ska vi reflektera över det. I allt vi ter oss till, bör vi fråga oss varför vi sätter etiketter på en medmänniska. 

Jag uppmanar till eftertanke och inte bara en strävan om att ”tro inte att du är bättre än någon annan”. Min idé är i stället att försöka vara öppen och tolerant, och utan fördomar om någon annan. Uppmaningen är att inte bilda en alltför grov tolkning av en annan människa förrän du frågat om dennes liv och varför saker är eller har blivit på ett visst sätt. Först då kan du lära känna någon. Och då kan du även lära känna dig själv bättre.

Sharon Olsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.