Olivia Erixon
Olivia Erixon - Foto: Privat/TT

CUF: "Vi kommer aldrig samarbeta med Socialdemokraterna"

"Socialdemokratins tid är sedan länge förbi, men deras stormaktshybris lever fortfarande kvar", skriver Olivia Erixon, valombudsman för CUF Storstockholm.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olivia Erixon är 20 år gammal och valombudsman för CUF Storstockholm.

Det var en gång en tid, i ett land för länge sedan, där ett parti dominerade svensk politik. De kunde styra och ställa lite som de ville, samt linda småpartier runt sitt lillfinger. Den tiden är förbi. Socialdemokratins stormaktshybris verkar dock fortfarande leva i viss mån.
Centerpartiet har varit väldigt konsekventa med att vi inte vill ha något samarbete med dem mer än absolut nödvändigt, ändå hoppas Löfven på att det kan gå ändå. Hur många nej krävs för att han ska inse att den tiden är förbi? Tolkade han Annie Lööfs "Jag äter hellre upp min högra sko" som ett potentiellt ja?

Jag utesluter inte att vi finner breda överenskommelser i exempelvis försvarsfrågor och energifrågor, och där talar jag för hela Alliansen. Även om det inte känns optimalt kan vi bli illa tvungna. Men att stödja en socialdemokratisk budget finns inte på världskartan, och det är dags att Löfven förstår detta.

Vi är oerhört långt ifrån varandra när det kommer till ekonomisk politik. Centerpartiet tror på en mer liberal ekonomi med lägre skatter, fortsatt låg restaurangmoms och att det ska vara fortsatt billigt att anställa ungdomar. Här vill Socialdemokraterna gå i motsatt riktning, så man kan fråga sig hur de tänkt att detta samarbete skulle gå till?

Det handlar om grundläggande ideologiska skillnader, vi i Centerpartiet vet att jobb kommer till via små företagare (ca 4/5 jobb) som tar steget att våga anställa. Det är inte politiker som skapar jobb via åtgärder från någon myndighet i Stockholm, vilket (s) verkar tro. Arbetslösa behöver ingen 90-dagarsgaranti som riskerar att leda till pseudojobb, de behöver riktiga jobb som inte är beroende av vad statsministern för tillfället tycker att det är nice att kasta pengar på. Vi vill förenkla för alla landets företagare, inte straffbeskatta dem. Där går en tydlig skiljelinje.

En annan stor och viktig fråga handlar om invandringen. Både (s) och (c) är överens om att människor som flyr från krig och förtryck ska kunna finna en fristad i Sverige, problemet är dock att (s) valt att inte delta i vår överenskommelse med Miljöpartiet när det kommer till arbetskraftsinvandring, något (s) i stället vill reglera. Det är en otroligt viktig princip för oss i Centerpartiet och Alliansen att även de som kommer hit för att jobba ska få göra det.

I grunden handlar det om att de vill ge mer makt till staten, både ekonomisk och på andra sätt. I Centerpartiet vill vi ge mer makt till människan. Kort sagt: de är socialister, vi är liberaler. Ett nej är ett nej, och jag hoppas att Löfven lär sig det och går vidare.

Olivia Erixon,
Valombudsman för CUF Storstockholm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Centern samarbeta med Socialdemokraterna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.