Sebastian Nyström
Sebastian Nyström - Foto: TT/Privat

"Alla politiska åsikter måste kunna diskuteras öppet"

"Att lyssna till andras åsikter och sätta sina egna övertygelser under lupp innebär en personlig utveckling", skriver Sebastian Nyström.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sebastian Nyström är utbildad journalist och arbetar med online marketing.

Bland mina vänner i sociala medier ser jag en ökad intolerans för oliktänkande och en större öppenhet kring vilket parti eller vilken ideologi en sympatiserar med (ingen nyhet kanske). Den allmänna diskursen har förändrats.
Det sista tycker jag är helt ok. Att vara öppen med sin röst är bra för demokratin eftersom det leder till diskussioner. En demokrati bygger ju på en sund och öppen diskussion för att det goda ordet ska kunna segra och för att rätt väg för samhället ska kunna stakas ut. Samtidigt är rätten att få vara anonym med sin röst också väldigt viktig och bör absolut respekteras.

Problemet är att vissa individer sparkar på en hel grupp väljare, i ren vrede tror jag. Jag har sett vissa vänner kalla röda väljare för kommunister, SD-väljare för idioter och borgerliga väljare för osympatiska egoister. Så enkelt är det tyvärr inte. Världen är mer komplex än så men kanske är det skönt att förenkla saker? Visst är det bra att en är säker på "sin" sak. Givetvis.

Jag är huvudsakligen röd i min grundideologi men lyssnar gärna till personer med andra åsikter och respekterar dessa tankar. 

Jag tror man blir klokare av att se saker ur olika perspektiv och även sätta sina egna övertygelser under lupp och ibland försöka omvärdera vissa av sina åsikter (saker man tycker bara för man alltid tyckt så). Det, mina vänner, kallas personlig utveckling. Japp, det kan vara svårt eftersom man är så extremt formad av sin uppväxt och den sociala kontext man lever i.

Vad jag absolut inte tål är när en går till angrepp mot en hel väljargrupp. Jag, vill inte bli kallad kommunist bara för jag röstade rött och har en hel del socialistiska laster i mitt bagage. Ge fan i det. På riktigt. Jag tar åt mig. På riktigt. Respektera mig så respekterar jag er. Det gäller alla ni som läser detta!

Ni som känner mig, röda, blåa och gröna, vet att jag respekterar er alla och att jag är öppen för diskussion. Sen är det ju så att majoriteten av mina vänner inte är tvärröda eller djupt mörkblåa. Det är ofta en grov simplifiering. Skrapar en bara lite på ytan så blottar sig ett spektra av olika färger. Jag har många väldigt nära vänner som röstar tvärt emot mig, men jag känner att vi har stor respekt för varandra och lyssnar till varandra, lär av varandra. Det gör mig rik. Dock har jag svårt för SD-åsikter, som ligger långt ifrån mina egna värderingar. Men snacket tar jag gärna och jag kommer inte kalla dig för idiot.

Sebastian Nyström

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska alla politiska åsikter kunna diskuteras öppet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.