Ingebrikt Sjövik
Ingebrikt Sjövik - Foto: Privat/TT

Officer: "Glöm inte att försvaret upprätthåller demokratin i Sverige"

"Europa lever i en mycket osäker tid, och mitt i allt detta har det svenska folket valt att rösta bort en stabil regering till förmån för ett rödgrönt alternativ som verkar oförmögna att samarbeta", skriver Ingebrikt Sjövik, riksdagskandidat (M) och officer.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Ingebrikt Sjövik på Twitter: @IngebriktSjovik 

Under veckan har ryskt flyg kränkt svenskt luftrum enligt flera svenska tidningar. Dessutom har Vladimir Putin även i förbifarten sagt att han kan inta fem huvudstäder i EU. Europa lever i en mycket osäker tid och framtiden ter sig oviss. Mitt i allt detta har det svenska folket valt att rösta bort en stabil regering till förmån för ett rödgrönt alternativ som hittills verkar oförmögna att samarbeta. De rödgröna partierna valde att gå till val var för sig och inte som ett enat alternativ. 

Nu ställer sig många frågande varför inte ett regeringsförslag har presenterats, men faktum är att detta är precis vad man har valt att rösta fram. Valet stod mellan en enad allians som har bidragit till att Sverige är det EU-land som klarat sig bäst genom finanskrisen, och tre rödgröna partier med stora samarbetssvårigheter.

När vi nu står här med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som ytterst ansvariga för Sveriges framtid, kan vi konstatera att Sveriges försvar och yttre säkerhet kommer att ställas inför stora utmaningar. Socialdemokraterna har generellt sett varit ett ansvarstagande parti men med 90-talets och 2000-talets försvarsbeslut i minnet kan vi bara konstatera att deras nya partilinje har blivit att lägga ned så många förband som möjligt på så kort tid som möjligt. Miljöpartiet å andra sidan har valt att gå till val på att skära i försvaret med inte mindre än 11 miljarder. Det är inte bara oansvarigt, det är också vettlöst, med tanke på den hotbild som föreligger mot vårt land i detta nu.

Det är ett allvarligt läge vi nu står inför. Sverige som nation lider ett svagt ledarskap och kränkningarna av Sverige tilltar. De JAS-plan som i onsdags gick upp för att avvisa det ryska flyget vill dessutom Miljöpartiet nu lägga ned.

Som officer har jag alltid trott på ett starkt försvar. Inte bara insuper det en vilja bland det svenska folket att vilja försvara sig, det avskräcker också en eventuell angripare. Tyvärr skapar tillfället tjuven. Sverige som nu ska styras av partier som vill skära i försvarsanslagen och dessutom lider av en oviss framtid vad gäller försvars- och säkerhetspolitik blir lätt ett enkelt mål. Att vi inte åtnjuter ett Natomedlemskap gör inte saken bättre.

Nu står vi dock där våra medborgare vill att vi ska vara. Jag förväntar mig inte att Miljöpartiet ska bryta sina vallöften och ta tillbaka sitt krav på att låta osthyveln skära i försvaret. Jag förväntar mig inte att den tilltänkta regeringen ska göra helt om och berätta för sina väljare att man nu ändrat sig. Däremot hoppas jag att det svenska folket i nästa val, väljer att rösta för den yttersta försäkringen till att just få gå och rösta. Det är nämligen det vi har vårt försvar till. Du och jag ska få säga vad vi vill och få rösta på vad vi vill, i dag har vi Försvarsmakten att tacka för denna möjlighet.

Så till alla er väljare där ute som tycker det är synd att Sverige klarade sig så bra genom finanskrisen och som hellre ser ett Sverige utan försvar, tänk efter ordentligt nästa gång ni går och röstar. Tillfället gör tjuven, låt oss hoppas att denne inte slår till nu.

Ingebrikt Sjövik,
Riksdagskandidat (M) och officer

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har vi försvaret att tacka för demokratin i Sverige?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.