- Foto: Privat

"Kommentarerna kring Pippi och N-ordet får mig att undra vilken värld det är ni vill ha"

"Lägg tiden på annat än hat och rädsla", skriver Erik Johansson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Erik Johansson är konsult i it-branschen, driver Olympiateatern och är ordförande för Sveriges 4H.

"Ge fan i vår Pippi", "Vart är Sverige på väg", "Vår Astrid vänder sig i sin grav nu", "Får man säga Finska pinnar nu", "Ska vi skämmas för vår historia". Har plöjt igenom ett par sidor av dynga i Aftonbladets kommentarsfält och förfäras över mänskligheten. Är det detta ni lägger er tid på, gott folk? Hat och raljerande och dessutom i eget namn? Är det denna svenska kultur ni säger er kämpa för? Tycker man att det bästa i pippifilmerna är när hon säger neger och gör sig lustig över kineser - då är det kanske dags att börja fundera på om man inte missat resten av berättelsen. Jag tycker personligen det är mycket roligare när hon sover med fötterna på kudden, skurar golven, eller att hon har en apa inne. Det är Pippi för mig.

Men de här kommentarerna är farliga. De bidrar var och en till att piska upp en känsla av att det är vi mot dom nu, det är dags att sluta sig samman och tillsammans börja kämpa mot de som utifrån försöker göra det sämre för oss. "De tar våra jobb", "Vi har inte plats för fler", "De har kriminalitet i blodet", "Man får inte ens sjunga nationalsången nu". Kommentarerna bär på något sätt på samma tankegods som och tangerar rasismen. Framförallt skapar de en god grogrund för något värre.

"Det är lättare att tro på en lögn man har hört tusen gånger, än att tro på fakta som ingen tidigare hört" lär Adolf Hitler ha sagt, han visste i alla fall precis vad han gjorde. Fokusera på det dåliga och att det är någon annans fel. Enkla lösningar på komplexa problem. Det slutade i katastrof den gången. Låt oss inte behöva hamna där igen.

Vissa människor arbetar med att förbättra världen. Vissa riskerar livet i olika hjälpinsatser, andra samlar in pengar, några gör verksamhet för barn och unga, vissa väcker tankar och sprider glädje genom kulturen. Andra gör helt tvärtom - sprider hat och rädsla, prioriterar egen vinning, stänger in och försvårar. Ni har alla 24 timmar per dygn tillgodo. Tänk på hur ni använder dem. Vill ni vara stolta över er själva på dödsbädden och kunna se tillbaka på att ni ändå bidrog till att göra världen lite, lite bättre så är det dags att börja nu. Lägg tiden på annat än hat och rädsla.

Visst kan man tycka att det är lite väl fingertoppskänsligt att gå in och peta ord för ord i gamla filmer, men det här förändrar inte storyn eller vem Pippi är och många människor tycker nog att det är rätt skönt att slippa höra "neger" i barnfilmen. Så, det finns bara vinnare i denna omklippning - oavsett vad folk försöker få det till.

Astrid kommenterade det hela själv redan på 1970-talet. "Men tiderna har ändrats och i dag skulle jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.”

Det får även sammanfatta min åsikt i frågan. Seså, ut och sprid glädje och kärlek med er nu!

Erik Johansson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.