Begonia Randhav
Begonia Randhav - Foto: Privat/TT

"Därför är Internationella Flickdagen så viktig"

"Den 11:e oktober är det Internationella Flickdagen. Denna dag är FN:s gensvar till de akuta problem vår värld möter varje dag: försummelsen och devalveringen av flickor världen över", skriver Begonia Randhav.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Begonia Randhav är juriststudent och millenniemålsambassadör för Svenska FN-förbundet.

Visst förtjänar varje flicka möjligheten att kunna utöva sina rättigheter, förverkliga sin potential, bestämma över sin kropp och ha fullmakt över sin egen framtid på lika villkor som pojkar? Självklart. Problemet är bara att verkligheten inte ser ut så. Varje dag utsätts flickor världen över för multipel diskriminering och våld. De utsätts för könsstympning och sexuella övergrepp. De nekas skolgång och tvingas in i barnäktenskap. Tidiga äktenskap innebär ofta även tidiga graviditeter, vilket också är den främsta dödsorsaken bland flickor och unga kvinnor.

Den 11:e oktober är det Internationella Flickdagen. Denna dag är FN:s gensvar till de akuta problem vår värld möter varje dag: försummelsen och devalveringen av flickor världen över.

Det är inte acceptabelt att flickor i åldern 10-14 i genomsnitt arbetar sju timmar om dagen i sina hem i stället för att gå i skolan. Det är lika lite acceptabelt att minderåriga flickor dör av förlossningskomplikationer på grund av att deras kroppar inte är färdigutvecklade. Det är heller inte acceptabelt att var tredje flicka i utvecklingsländerna riskerar att bli bortgift innan hon har fyllt 18 år och därmed berövas sin barndom.

Överallt i världen är jämställdhet en bristvara. Detta trots att efterfrågan är hög. Diskrimineringen av flickor skadar inte bara de som drabbas, utan hela samhället i stort. Internationella Flickdagen fokuserar på behovet att adressera de utmaningar som flickor möter samt uppmuntra flickors egenmakt och infriandet av deras grundläggande mänskliga rättigheter. När flickor får tillgång till utbildning, utvecklas hela samhället i en positiv riktning. Flickor som får tillgång till en gymnasieutbildning är en transformerande kraft både för allmänheten och flickorna själva. Det finns bara positiva konsekvenser för en sådan utveckling. Ökad ekonomisk självständighet, minskad dödlighet, fattigdomsminskning och rättvis tillväxt, social normförändring, fördubblade chanser att hennes framtida barn också går i skolan, samt demokratisering är några få exempel.

Även om signifikanta framsteg har gjorts i förbättringen av flickors tillgång till utbildning, fortsätter flickor än berövas sina grundläggande rättigheter. I många länder kan flickor fortfarande inte närvara i skolan eller avsluta sin utbildning på grund av såväl säkerhetsrelaterade-, finansiella-, institutionella- och kulturella barriärer.

Den 11:e oktober är inte bara en dag. Det är en rörelse. En rörelse mot rätt riktning som strävar efter att säkra alla flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen framtid. Och det måste bli till en världsomspännande revolution.

Begonia Randhav

FN
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.