- Foto: Privat

"Sveriges erkännande av Palestina kommer leda till fred i regionen"

"Ett erkännande innebär att vi tar vårt ansvar som fredsälskande föregångsland och gör vad vi kan för att få slut på en konflikt som skördat för många offer", skriver Pavlos Cavelier Bizas, SSU Uppsala och Pontus Eklund, Grön Ungdom Uppsala.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Pontus Eklund på Twitter: @pontuseklund94

Följ Pavlos Cavelier Bizas på Twitter: @pavloscavelier

I dag är debatten rörande ett svenskt erkännande av Palestina mer aktuell än på länge. För oss i SSU och Grön Ungdom är det viktigt att Sverige har en tydlig hållning. Att vi står upp för både de palestinier och de israeler som kontinuerligt skadas och mister livet i en av världens blodigaste konflikter. Därför är det viktigt att vi är lösningsorienterade. Att Sveriges handlingar bidrar till fred. Det är med detta i åtanke vi stödjer det nödvändiga svenska erkännandet av den Palestinska staten som en del av processen om en tvåstatslösning.

Konflikten mellan Israel och Palestina är nu inne på sitt åttonde decennium. För varje dag som passerar dör och skadas civila, barn och kvinnor. Befolkningen i både Palestina och i Israel lever ständigt under hot om att deras bostad eller kusin kan vara det nästkommande som sprängs upp i luften. 

För varje dag som går utan aktiva fredsförhandlingar krossas visionen om två fria och demokratiska stater som lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser. För varje dag som passerar med ett tyst internationellt samfund efterlämnas endast spillror av det lilla hopp om fred som finns kvar. 

Både Israels och Palestinas civilbefolkning har i enlighet med universella mänskliga rättigheter rätt till frihet och ett tryggt liv fritt från militärt våld. De rättigheterna kommer naturligtvis inte att kunna garanteras så länge ockupationen av Västbanken och Östra Jerusalem samt blockaden av Gaza upprätthålls.

Vi uppmanar till en rak och ärlig debatt. Därför kan vi inte förneka att Israel konstant brutit mot folkrätten genom sin ockupation av palestinsk mark och ständigt kränkt mänskliga rättigheter och folkrätt genom sin blockad av Gaza. Dessa handlingar bevisar enbart vilket ojämnt maktförhållande som råder i dag. Israel är en militär stormakt med USA vid sin sida medan palestinier haltar på proteser. Ett svenskt, och förhoppningsvis i framtiden ett internationellt, erkännande av Palestina som stat kan bryta den ojämna maktbalansen och få upp Palestina bakom förhandlingsbordet som en suverän och jämbördig motpart.

Allianspolitiker som Lars Adaktusson och före detta utrikesminister Carl Bildt menar att ett beslut om erkännandet av Palestina är för tidigt att fatta. Dessa uttalanden är kvittot på en svensk utrikespolitik som under lång tid präglats av lamhet och varit långt ifrån värdig ett land som säger sig stå upp för internationell solidaritet. Vi vill se ett Sverige som är ett föregångsland i att föra en transnationell kamp för jämlikhet och rättvisa. Ett Sverige som står upp för alla människors lika rättigheter. Att erkänna Palestina som land är att erkänna diplomatiska verktyg och fredsprocesser som den enda garanten för global fred. Därför välkomnar vi det förslag som den rödgröna regeringen, med utrikesminister Margot Wallström i spetsen, presenterat angående ett svenskt erkännande av Palestina. Ett erkännande som indirekt lyfter fram fredsförhandlingar och demokratiska tillvägagångsätt som den enda vägen framåt i en värld som brinner.

Vi tror inte att ett svenskt erkännande av Palestina är en försäkran om att israeler och palestinier kommer hålla hand i morgon. Det är en väldigt komplex och mångfasetterad konflikt som inte har en enkel lösning. Men ett erkännande innebär att vi tar vårt ansvar och gör vad vi kan för att få slut på en konflikt som skördat för många offer. 

Sverige har länge varit en humanitär stormakt som stått upp för folkrätten, mänskliga rättigheter och fredsförhandlingar som universella självklarheter och det ska vi fortsätta att vara. Det är hög tid för Sverige att vara det föregångsland som vi alla är så stolta över och därmed erkänna Palestina som en suverän stat - nu eller aldrig!

Pavlos Cavelier Bizas, Ordförande SSU Uppsala
Pontus Eklund, Språkrör Grön Ungdom Uppsala

/
SSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Sverige erkänna palestina?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.