Mats Hansson
Mats Hansson - Foto: Privat

"Feminister strider för mer makt åt kvinnor – inte för jämlikhet"

Mats Hansson: "Feminister bryr sig inte om jämlikhet inom de områden där kvinnors intressen redan är tillgodosedda. Män är fienden och målet är att ta sig förbi dem".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mats Hansson är författare & idéhistoriker.

Besök hans webbsida.

Emma Watson talade varmt om feminismen i sitt FN-tal: "Att slåss för kvinnors rättigheter har alltför ofta kommit att bli synonymt med manshat. Det måste sluta! Feminism är per definition övertygelsen att män och kvinnor skall ha samma rättigheter och möjligheter", sa Watson.

Twitter-hyllningarna var massiva. Unga kvinnor har vantrivts med bilden av sig själva som militanta surkärringar. Män vill inte samarbeta med en rörelse som pekar ut män som djur: "Jag vill se en man slås ihjäl till ett blodigt mos, med en hög häl tryckt i munnen som ett äpple på ett svin", sa feministen Andrea Dworkin en gång. Men Watson gav unga feminister ett nytt hopp. En ung kvinna. Ett fint budskap. Ett massivt inflytande. Feminismen är här för att stanna - och den är alldeles, alldeles underbar! Eller?

Nej, Watson idealiserar feminister, som avslöjas av vad de gjort. Av deras frukt skolen i känna dem. Feminister har kämpat för att kvinnor ska få tillgång till skolor, högre utbildningar och tjäna mer pengar. Feminister har inom olika områden stridit för mer makt åt kvinnor, inte för jämlikhet. Trots att kvinnor har gått om män inom flera områden, så handlar feminismen inte om jämlikhet när det är män som nonchaleras.

Skolan har misslyckats med uppgiften att vara till för alla. Hjärnforskare säger att "vi ser ett samhälligt svek mot pojkarna." Sedan 1960-talet har flickor presterat bättre i snitt. Men tydligen är ojämlikhet bra så länge den är bra för kvinnor. "Jämställdhetsfeministern" (som gör satir på dagens feministbloggare) skriver det här på sin blogg:

"Det finns ljusglimtar i den svenska skolan, som visar att den feministiska kampen för jämställdhet har gett resultat. Först [!] och främst får flickorna i dag klart bättre betyg än pojkarna och ingenstans i världen är skillnaden så stor mellan flickors och pojkars medelbetyg som i Sverige. Detta har också givit utslag på universitet och högskolor, där andelen kvinnliga studenter i dagens Sverige är upp emot 70%. Det är naturligtvis oerhört glädjande och något som vi svenskar ska vara stolta över", skriver "jämställdhetsfeministern".

Efter en separation är det vanligast att barn får bo hos sin mamma. Bara 5 procent av alla som sitter i fängelset är kvinnor. 145 stycken avtjänar livstidsstraff i Sverige - 140 stycken är män. Kvinnor i Sverige lever 4,6 år längre än män. Kvinnors hälsoproblem får mer fokus och pengar, exempelvis bröstcancer. Men feminister bryr sig inte om jämlikhet inom dessa områden där kvinnors intressen är tillgodosedda. Män är fienden och målet är att ta sig förbi dem.

Feminister skapar inte mediadrev för att ta hand om mäns intressen, utan för att "stoppa objektifieringen av kvinnor" och "stoppa mäns våld mot kvinnor". Det är gång på gång kvinnors intressen som skall tillgodoses. Varför inte bara stoppa våldet? Punkt. Det är framförallt män som blir ihjälslagna och även pojkar löper större risk än flickor för att utsättas för våld. Varför heter det ändå "stoppa mäns våld mot kvinnor" när feminister talar om våld?

Feminismen skall ha cred för sina framsteg. Det är bra att både kvinnor och män går i skolan och får arbeta. Men feminismen bör ses för vad den är. Feminism är en ideologi som förespråkar diskriminering.

Feminismen skapar inte en jämlik värld. Den är inte en ädel samling rörelser som vill rädda oss alla. Feminismen går ut på att ta hand om kvinnors intressen, även när pojkar och män hamnar efter på vägen.

Mats Hansson,
Författare och idéhistoriker

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förespråkar feminister diskriminering?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.