Richard Herrey
Richard Herrey - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Richard Herrey: Sluta klistra på andra åsikter för att göra egna poänger

Richard Herrey: "Alla Sverigedemokrater är rasistiska fascister, alla Kristdemokrater hatar homosexuella - det är alltid enklare att se saker som svart eller vitt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Richard Herrey vann Melodifestivalen 1984 tillsammans med sina två bröder Per och Louis i gruppen Herreys och bidraget "Diggi-loo diggi-ley".

Följ honom på Twitter: @RichardHerrey 

Varför ritar vi så lättvindigt horn i pannan på de som tycker annorlunda än vi själva? Vi människor placerar ofta andra människor i ett fack, där vi gärna målar upp en svartare bild av hur vi vill att de ska vara, snarare än hur de verkligen är. Det blir nämligen så mycket lättare då att tycka illa om dem vars åsikter vi inte delar.

Det är inget ovanligt att höra eller läsa generaliseringar som:

1. Alla Vänsterpartister är revolutionära kommunister

2. Alla Sverigedemokrater är rasistiska fascister

3. Alla Kristdemokrater hatar homosexuella

4. Alla Feminister är rabiata manshatare

Och så vidare... och så vidare. Innerst inne vet nog de flesta att det förmodligen inte är speciellt många som passar in på ovan beskrivningar, men det känns på något sätt skönare att intala sig själv detta för att försvara sin misstro och avsky mot dem. Det är alltid enklare att se saker som svart eller vitt, ond eller god. En del politiker har tyvärr en tendens att elda på denna mänskliga men trista egenskap. Jag har sett högt uppsatta politiker stå i TV och på fullt allvar säga till motpart i debatt:

”Jag bryr mig faktiskt om barn, till skillnad från dig” 

..eh va? Som om en politisk motståndare per automatik skulle vara en barnhatare bara för att den tillhör ett annat parti? Jag är ledsen, men det blir ju patetiskt att lyssna på. Inom politik, religion, idrott och många andra sammanhang är vi så ivriga att projicera en bild av att vi är bra och ni är dåliga, att vi vräker ur oss de mest häpnadsväckande floskler och dumheter ibland.

Det är klart att det finns människor med extrema åsikter och mörka personligheter men jag personligen tycker att det är beklagligt, och faktiskt riktigt obehagligt när vi så slentrianmässigt målar stora grupper av människor eller enskilda individer i färger och åsikter de oftast inte har.

1. Människor hör vad de vill höra, även om det aldrig sagts.

2. Vi har redan bestämt oss för vad vi vill höra.

3. Det är som att vi inte vill ha någon djupare insikt eller kunskap om en individs åsikter, bakgrund eller värderingar 

Vi bestämmer oss snabbt och onyanserat för hur någon annan är, hellre än att föra en vettig civiliserad dialog människor emellan om saker som engagerar oss. Om man lyfter på locket och lyssnar så finns det ofta förståeliga skäl till människors varierande åsikter. Alla har vi unika liv, erfarenheter och perspektiv. Vi ska väl inte behöva ha samma åsikt för att kunna prata med varandra? Snarare är det väl så att just på grund av att vi har olika åsikter så bör vi lyssna på varandra mycket mer än vi gör. Och nog förtjänar de flesta att målas i nyanserade färger.

Richard Herrey 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska man lyssna på alla människors åsikter?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.