Johanna Jönsson (C), riksdagsledamot
Johanna Jönsson (C), riksdagsledamot - Foto: Privat/TT

"Nu måste regeringen visa konkreta förslag för integrationen"

"Jag hoppas därför innerligt att regeringen har för avsikt att snabbt återkomma med konkreta förslag som vi i oppositionen kan förhålla oss till. Att lägga flera år till på ytterligare utredningar är i dagens akuta läge helt ohållbart"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Jönsson är riksdagsledamot för Centepartiet.

Läs hennes blogg: stadslolla.se 

”Antalet asylsökande 2015-2018bedöms bli 12 000-31 000 fler årligen i förhållandetill vad som prognostiserades i samband med budgetpropositionen för2014 (prop. 2013/14:1) Nästa år bedöms antalet asylsökande uppgåtill mellan 64 000 och 94 000. Migrationsverket har i sinsenaste prognos av behovet medel utgått ifrån 79 000 sökande,vilket är 31 000 eller 65 procent fler än vad anslagetberäknades till i budgetpropositionen för 2014.”

Det här citatet är taget direkt urbudgetpropositionen för 2015 som igår lämnades till riksdagen. Läsdet gärna igen och tänk på vad som verkligen står där. Detberäknas alltså komma 65 procent fler människor än vadMigrationsverket räknade med för ett år sedan. Samtidigt sitterhela 9 500 personer som beviljats uppehållstillstånd fast påanläggningsboenden vars platser desperat behövs för att kunna taemot nya asylsökande.

Den här fördröjningen i systemetkostar stora summor, men framför allt innebär den att mångamänniskor får leva ytterligare månader i ovisshet. Föreställ dighur det måste kännas för någon som gått igenom en långobehaglig asylprocess och slutligen fått besked om att man fårstanna. Känslan av att äntligen få ta tag i sitt liv igen,validera sin utbildning, söka jobb, få återförenas med sin familjoch bygga sin vardag. Att då inte veta var i landet man kommer hamnaeller hur lång tid det kommer ta måste vara förödande för dennyväckta drivkraften.

Men skulle då allt lösa sig baramänniskor snabbare blev anvisade vilken kommun de ska bo i? Tyvärrinte. Riksrevisionen presenterade nyligen tre rapporter som visar påstora brister i integrationssystemen. Det handlar om alltifrånoseriösa etableringslotsar som lockar med gratisgrejer till storasvårigheter att ens bedöma om vissa satsningar och åtgärder hargett några som helst resultat.

De svåra oroligheter som råder ivärlden kombinerat med våra bristande system innebär att vi stårinför, eller snarare mitt i, stora utmaningar påintegrationsområdet. Den som vill fortsätta låtsas som någotannat måste ha en enorm förmåga att avskärma sig frånverkligheten. Och de utmaningarna leder till problem på många olikanivåer i samhället. Men trots allt finns det en uppsjö av förslagpå förändringar som både skulle spara pengar och framför allt geden enskilda människan bättre förutsättningar. Med tanke på hurmånga människor inom just S, MP och V som är starkt engagerade ide här frågorna så var jag hoppfull igår när jag började sökaigenom budgetpropositionen. Men som det ser ut måste förhandlingarnamellan partierna helt ha kört fast. 

De åtgärder som nämns handlarom att se över och utreda vissa områden. Och det enda konkreta mangör är att avskaffa systemet med etableringslotsar, utan att allsbeskriva vad man istället vill göra. Samtidigt vet vi ju att denreformering mot en flexiblare arbetsmarknad, som skulle göra detlättare för många nyanlända att få in en fot påarbetsmarknaden, nu kommer att motarbetas.

Jag är övertygad om att det enda målvi kan sträva mot är en värld med öppna gränser. Allt annat ärbåde orealistiskt och inhumant. För mig kommer det aldrig någonsinvara en lösning att försöka hålla fler människor borta. Men allavi som vill sträva mot en ökad rörlighet måste också visa hur vivill möta de utmaningar som uppkommer. Att bara ducka är inte enlösning. Jag hoppas därför innerligt att regeringen har föravsikt att snabbt återkomma med konkreta förslag som vi ioppositionen kan förhålla oss till. Att lägga flera år till påytterligare utredningar är i dagens akuta läge helt ohållbart.

Johanna Jönsson (C), riksdagsledamot

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.