Ali Ahmadi och Matilda Holst Lidfors
Ali Ahmadi och Matilda Holst Lidfors - Foto: Privat

"I migrationsverkets förvar är självmord det enda sättet att höras"

Ali Ahmadi och Matilda Holst Lidfors: "Barn under arton år har rätt till en god man. Men vad händer med de barn som migrationsverket beslutar är nitton år eller äldre?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Nyanländas rösters Facebooksida.

I februari tog en man sitt liv på migrationsverkets förvar och samma dag försökte en kvinna ta sitt liv på ett annat av migrationsverkets förvar. Innan han begick självmord hade mannen sagt: "Jag dör hellre än att tvingas tillbaka till helvetet jag har flytt ifrån." Ingen tog ansvar för mannens död och händelsen fick minimal medial uppmärksamhet. 

Detta är en bara en dag av 365 på ett år. Det som händer på ett förvar stannar oftast där. Det enda sättet för förvarsintagna att få sina skrik hörda är att begå självmord eller försöka begå självmord. Vem bär ansvaret för att en människa som flytt från ett krig tvingas till att ta sitt liv i ett flyktingförvar?

I Malmö finns många organisationer som jobbar med asylfrågor på olika sätt. Vissa av dessa organisationer kan säkert hjälpa asylsökande på ett direkt plan men det räcker ändå inte. Hur ska någon som är helt ny i Sverige, pratar ett helt annat språk än de språk som finns representerade inom organisationen, hitta till dessa organisationer? Hur kan en person som bor i en liten by, inte har någon aning om att den kan använda internet gratis på biblioteket, veta om sina rättigheter innan det redan är försent och den har fått avslag på sin ansökan?

Barn under arton år har rätt till en god man. Men vad händer med de barn som migrationsverket, med hjälp av osäkra metoder, beslutar är nitton år eller äldre? Och vad händer med den mor vars barn slutat gråta för att deras smärta är alldeles för stor för dem att hantera?

Och vad händer med alla de människor, unga som gamla, som offrat sina liv i hoppet om ett bättre? Vem tar ansvar för dem? Hur kan de hitta vägen till Flyktinghälsan när de är deprimerade eller har andra problem? Vem kan berätta för dem om deras rättigheter och ge dem den grundläggande informationen som de borde ha rätt till?

En människa, som på vilken grund som helst, betraktas som vuxen, det vill säga över 18 år, har endast rätt att träffa sin advokat i en timme någon gång innan personen i fråga har gjort intervjun som är helt avgörande för hela den personens framtid.

Många påstår att det borde vara Migrationsverkets ansvar att informera. Problemet är att Migrationsverket också är den myndighet som hanterar och bedömer trovärdigheten i asylsökandes berättelser. 

Vi som asylaktivister får intrycket av att Migrationsverkets utgångspunkt är att inte lita på den som söker asyl, samtidigt som bevisbördan ligger helt och hållet på den asylsökande. Därför tycker vi att det borde finnas en självständig instans som förser nyanlända, asylsökande och papperslösa med nödvändig information om deras rättigheter och skyldigheter samt möjligheter i samhället på ett engagerat och objektivt sätt.

Migrationsverket använder sig ibland av språktester, ålderstester eller andra tester.I förra veckans Uppdrag granskning visades hur ofta språktesterna kan vara helt fel. I en artikel i DN, skriven av journalister och författare, framkommer att ålderstester har dömts ut av FN, Europarådet, människorättsorganisationer och forskare världen över. Dessutom är det många barnläkare i Sverige som vägrar att utföra dem. Orsaken är bland annat att felmarginalen kan vara så stor som fem år. 

Hur länge ska människor behöva betala med sina liv för en oseriös myndighets misstag?

Ali Ahmadi och Matilda Holst Lidfors,
Aktiva i Nyanländas röster

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.