- Foto: Jonas Elmqvist / Jonas Elmqvist

"Unga förlorar mest på cannabislegalisering"

Malin Thorson (UNF): "De som tjänar på en cannabislegalisering är företagen som ser chansen att tjäna pengar på cannabisindustrin - de vill kamma hem vinsten medan unga och samhället står för kostnaderna".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Ungdomens Nykterhetsförbunds webbsida.

”Om målet är en hållbar drog- och missbrukspolitik bör första steget vara en öppen och saklig debatt” skriver Axel Hallberg i sin debattartikel. Vi i UNF (Ungdomens Nykterhetsförbund) håller helt med om att det behövs en faktabaserad debatt där vi unga blir hörda och deltar gärna i det.

Det är inte bra med skrämselpropaganda runt cannabis och det finns inte heller någon anledning till det eftersom vi idag har välgrundad forskning. En studie av Meier som följt över tusen personer i nästan 40 år är bara en av flera nya studier som visar att cannabisrökning som ung försämrar flera funktioner i hjärnan och sänker en persons IQ. Vi unga föredrar information och bra argument och det minskar bara trovärdigheten när vuxna kommer med skräckhistorier. Vi ska lyssna på forskningen och den har gett tydliga bevis på att cannabis kan skada IQ och minnet, ge försämrad motorik och skapa beroende. De bevisade effekterna gäller främst unga som alltså är de som har mest att förlora om cannabis blir lagligt och accepterat i samhället.

Föreställningen om att en legalisering skulle minska konsumtionen av alkohol och andra droger som ofta förs fram i debatten stämmer inte. Som många cannabisförespråkare påpekar är alkohol en laglig drog som ses som en accepterad och naturlig del av livet – ibland även för unga. Om ni vill diskutera alkoholens negativa roll bland unga och samhället i stort är ingen gladare än vi. 

UNF jobbar dagligen för att krossa alkoholnormen och kämpar för att vuxenvärlden ska ta sitt ansvar så att ingen langar eller säljer ut alkohol till unga. Men det är dömt att misslyckas att försöka byta ut en laglig drog mot en annan. Undersökningar visar att de unga som röker cannabis också är de som dricker mycket alkohol. Nej, för att skydda unga från drogskador på sätt som är forskningsbaserade, vilket många debattörer hävdar att de vill, är det satsningar på låg tillgänglighet och höga priser som gäller.

Tanken att en restriktiv drogpolitik med förbud mot cannabis skulle stå emot en bra missbruksvård är också helt fel. En restriktiv politik leder till att färre personer hamnar i missbruk och att det finns mer resurser till att behandla de som behöver samhällets hjälp. De som tjänar på en cannabislegalisering är inte personer i missbruk eller vi unga. Det är istället de företag som ser chansen att tjäna pengar på cannabisindustrin. Det är därför affärsmän som George Soros ger 40 miljoner dollar till lobbyingorganisationer för legalisering i USA. De vill kamma hem vinsten medan unga och samhället står för kostnaderna. 

Att skapa en laglig cannabisindustri hjälper ingen missbrukare. Men det finns mycket Sverige kan göra för att förbättra missbruksvården. Vi i UNF har länge engagerat oss för en bättre missbruksvård och är övertygade om att missbruksvården inte gynnas av att det finns fler lagliga droger och fler missbrukare.

Vi unga är inte naiva, här håller jag helt med Axel, och vi borde lyssnas på i cannabisdebatten. En majoritet av unga ser riskerna med cannabis och vill att cannabis ska vara fortsatt förbjudet. I en undersökning av CAN var det bara 14 procent av de under 30 år som höll med om det borde vara tillåtet att röka cannabis.

Alkohol, cannabis och andra droger är avgörande frågor för unga och avkriminalisering och legalisering är inte lösningen. En fortsatt restriktiv politik, förstärkt missbruksvård och förebyggande arbete är viktiga satsningar som stöds av erfarenhet och forskning. Här kan Sverige göra mer och vi i UNF är gärna med och kämpar för det tillsammans med så många unga som möjligt.

Malin Thorson,
Förbundsorförande Ungdomens Nykterhetsförbund

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.