Gabriel Lindh
Gabriel Lindh - Foto: Privat

"Försök att motbevisa Birro i stället för att mordhota honom"

Gabriel Lindh: "Bara för att västvärldens största rädsla just nu verkar vara terrorism från muslimska extremister betyder det inte att alla terrorism kan eller bör kopplas till Islam."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mycket har sagts om Marcus Birro och hans senaste tweets om att Islam och terrorism. Han har blivit ombedd att hålla käften, flytta utomlands, hotats, mordhotats och vi har även fått reda på att han inte är något bra fikamaterial. Problemet med mycket av den kritiken som framförts är att nästan ingen tar tag i hans påstående, nämligen den om att Islam och terrorism är sammankopplat. Därför tänker jag #proveBirrowrong

Som kristen har jag mycket jag kan och bör skämmas över, historiskt såväl som i nutid. Medeltidens korståg är i många avseenden en hemskhet som vi allra helst vill glömma. Häxbränningar, inkvisition och en förtryckande struktur tillhör också kyrkans skamvrå. I vår nutid hittar vi även många hemskheter.

Birros idé är att “religioner” inte är farliga och menar sedan att den gemensamma nämnaren för majoritet av världens religiösa terrorism är Islam. Han strycker under hela tanken med att skriva “Fakta” som sista ord. Tyvärr är det inte fakta. Religion är inte farliga generellt. Människor är farliga. Mänskligt förtryck är farligt och människor kan använda olika medel för att få makt och förtrycka människor.

Bara för att västvärldens största rädsla just nu verkar vara terrorism från muslimska extremister betyder det inte att alla terrorism kan eller bör kopplas till Islam. I vår nutid hittar vi flera olika kristna terrorgrupper: Lord Resistance Army, som leds av den numera berömde Kony, har våldförts sig på människor i Uganda och Sydsudan under årtionden. Den blodiga konflikten på Nordirland stod mellan protestanter och katoliker. I nordöstra Indien finns även mycket terrorism som kopplas till kristna grupper. Listan kan göras lång och innefattar alla världens religioner där folk valt att begå hemska brott i religionens namn.

Till saken hör också att många av de rensningar och övergrepp som sker runt om i världen görs inom och av staten själv. Kina, Sovjetunionen, Grekland och Argentina är några exempel på stater som terroriserar sin befolkning. Bevekelsegrunderna här var och är också av olika art.

Vad vi alltid måste gör är att hålla tungan rätt i mun och sluta upp med svepande och onödiga formuleringar. Bättre är i stället att hålla sig till fakta, som Birro själv skriver. Den enskilt största anledningen till terrorism är människor, förtryck och maktbegär. Vad som sedan används som ursäkt för verksamheten är mindre intressant. Men fakta är att alla religioner och ideologier kan användas och också används för att terrorisera andra människor.

Birro förtjänar varken mordhot eller hat. Däremot förtjänar han kritik men framförallt behöver han motbevisas. Med fakta. För han har fel. Jag har redan börjat bevisa att han har fel under hashtagen #proveBirrowrong. Det tycker jag att du också ska göra!

Gabriel Lindh,
Student i Europakunskap 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Gabriel?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.