- Foto: Privat

Caroline Örtholm: "Kvotering är fel väg, kvinnor kan själva"

Caroline Örtholm: "Tjejer måste växa upp och sluta se sig själva som det svaga könet!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Caroline Örtholm på Twitter: @COrtholm

Feminism och jämställdhet, finns det något mer debatterat ämne i dag? Ändå känner jag att även jag behöver ge mig in i ämnet. För mig bör jämställdhet handla om attityden och bemötandet de olika könen får på alla olika plan, ekonomiskt som politiskt. För mig är det viktiga inte att jämföra löner eller räkna hur många kvinnor jämfört med män som har chefsjobb, eller som sitter i riksdagen. 

Det speglar hur jämställt vårt samhälle är, ja det gör det, men det är inte där förändringen främst behöver ske. Förändringen behöver ske på ett mycket bredare plan.

Kvotering och liknande åtgärder är för mig inte åtgärder som ökar jämställdheten, dessa åtgärder får endast Sverige att se mer jämställt ut på pappret. Men attityden då? Spelar den ingen roll? Hur bemöts kvinnorna i riksdagen? Hur bemöts kvinnorna i styrelsen på stora företag? Hur bemöts flickan i klassrummet? Är inte det viktigt? För mig är det superviktigt. För mig är samhället jämställt när kvinnor har samma möjligheter som män på alla plan, vilket inte sker med kvoteringar eller andra liknande åtgärder. Jag anser att kvotering endast förstärker synsättet på att kvinnor är det svaga könet som dessutom behöver hjälp för att komma någonstans.

Problemet går mycket mycket djupare än hur många män respektive kvinnor som sitter i en styrelse, det handlar om att kvinnor fortfarande ses som det svaga könet, av både sig själva och andra. Kvinnan och flickor strävar efter att tillfredsställa män i stället för sig själva på olika sätt. Man ser i dag unga tjejer som medvetet agerar svaga för att få uppmärksamhet av killar, tjejer som söker killarnas uppmärksamhet på alla möjliga sätt. Varför? 

Tjejer måste växa upp och lära sig att man i första hand ska tillfredsställa sig själv och ingen annan. Tjejer måste sluta se sig själva som det svaga könet och förstå att vi är bra, vi är jäkligt bra. Vi har ofta bättre betyg än killar, utbildar oss längre och vi är duktiga på mycket! Kvinnor och flickor måste sluta se sig som en del av ett svagare kön och titta på sig själv som en individ som kan lyckas exakt lika bra eller till och med bättre än en man. På samma sätt måste samhället sluta se kvinnor som det svaga könet och se varje kvinna som en egen individ, och det behöver ske på alla plan, i skolan, på jobbet, i affärer, överallt.

Jämställdhet nås med individens frihet, och genom att se individen för just individens kunskap, erfarenheter och möjligheter. Och inte titta på personens kön, för det spelar faktiskt ingen roll om man är man eller kvinna, man kan nå exakt lika långt ändå! Kvinnor kan!

Caroline Örtholm,
Aktiv inom Moderaternas ungdomsförbund

Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Caroline?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.