Maria Åberg
Maria Åberg - Foto: Privat

Maria Åberg: "Tiffany Lindfors verkar inte ha förstått feminismen"

Maria Åberg: "Tiffany Lindfors tankegångar var för mig så pass intressanta att jag skrev ner mina synpunkter i form av en punktlista".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Åberg studerar Beteendevetenskapligt kandidatprogram med inriktning på psykologi på Uppsala Universitet.

Jag har läst två debattartiklar av Tiffany Lindfors i dag – ”Feminism är inte rätt för Sverige” samt ”Feminism skapar hat mellan könen”. Det jag i löpande text citerar nedan är taget från dessa två artiklar. Lindfors tankegångar var för mig så pass intressanta att jag skrev ner mina synpunkter i form av en punktlista till Tiffany. 

Det här är min uppfattning av det hela, och därför understryker jag att det är ”jag som upplever och tycker” och jag kan inte vara säker på att det är verkligheten, precis som inte Tiffany heller borde vara.

1. Du beskriver hur du upplever att debattartiklar kring feminism är upplagda ur ett offerperspektiv och att i stället för att kritisera män borde kvinnor kritisera sig själva för att ta för lite plats: ”Det är genom sådana artiklar som skriker ”tyck synd om oss”, kvinnor framställs som en svagare grupp. ” Jag tror att det handlar om mottagaren, majoriteten av de artiklar om feminism jag läst upplever inte jag vara formade ur ett offerperspektiv med budskapet ”tyck synd om oss”. Prova att läsa med mindre dömande ögon och fundera kring vad personen egentligen vill säga, inte vad du tror hon eller han vill säga redan innan du börjat läsa. Eller så har du haft otur och bara läst artiklar utformade på så sätt, synd för det finns så många andra också. Jag skriver ju nu som en kvinna till en annan kvinna, och inte kvinna till man som du menar är trenden, vilket kanske kan göra att du läser ur ett mer öppet perspektiv?

2. ”Jag tror på ett samhälle där vi kan ställa individer mot varandra och inte män och kvinnor mot varandra”, jag upplever att detta är så kallad feminism, och tror att rätt många skulle hålla med mig. Jag tror på att inget ska dras till det extrema hållet, och om en person säger ”jag hatar alla män” så är det det extrema och jag upplever att du väljer att se dem som din stereotyp av feminister. Jag skulle kunna välja att se det du beskriver att du är, ekvalist, på samma sätt. Men jag tror jag vinner på att vara lyhörd. Precis som med allt annat finns olika infallsvinklar och olika tolkningssätt, och jag skulle så gärna vilja att du funderar över dina.

3. "Alla kvinnor är inte lönediskriminerade, alla män våldtar inte. Det här är en av de viktigaste anledningarna till varför feminism inte är rätt för Sverige." Läste du den här meningen innan du skickade in den, Tiffany (ursäkta, men här blev jag lite förbannad)? För att göra en grov jämförelse (som säkert kan få en del att sätta sig på tvären) ”Alla får inte cancer. Det här är en av de viktigaste anledningarna till varför regelbundna check-ups och cancerforskning inte är rätt för Sverige”. Men du menar nog att det handlar om en minoritet. Jag vill inte påstå att jag vet exakt hur lönesituationen ser ut i dag, men jag skulle nog säga att det fortfarande är ett problem, och det skulle nog faktiskt du tycka också om du och en man som gör samma jobb får olika lön. Jag har aldrig tidigare hört eller ens hört någon påstå att någon annan sagt att ”alla män våldtar”, så jag vet inte ens hur jag skulle kunna kommentera det.

4. Jag upplever att du skriver ”feminism betyder si, feminism betyder så”. Alla lägger själv värdering i vad feminism betyder, för mig och många andra är det synonymt med jämställdhet. Att smutskasta ordet feminism blir då att motverka jämställdhet, så det var lite motsägelsefullt när du säger att du vill att Sverige ska bli ett jämställt land enligt mig, Tiffany.

5. Jag håller med om att ”män objektifierar kvinnor” är alldeles för generaliserat uttryckt, dock tycker jag att du säger emot dig själv. Är det inte det du gör, alltså generaliserar, när du uttrycker dig om feminister i allmänhet: till exempel ”att feminister ställer könen mot varandra” drar ett genomsnitt i hela gruppen ”män” när en individ gjort något ont” och så vidare. Jag har aldrig upplevt någon feminist runt mig tänka eller bete sig så, jättetrist om du har det men det är nog faktiskt lika generaliserande att mena att det är alla feministers synpunkter. Varken du eller jag vet alla feministers eller icke-feministers tankar och värderingar. Så du kan pusta ut eftersom det var ”djupt problematiskt” för dig.

6. ”Feminism skapar hat mellan könen” känns också väldigt slarvigt analyserat. Vi antar nu att det finns något som kan liknas med ”hat mellan könen” och funderar kring ditt uttryck, Tiffany. För mig är det som att säga ”badolyckor ökar i samband med ökad glassförsäljning”, antagligen är sambandet beroende av att det är sommar, men du väljer att dra slutsatsen att sambandet ”ökad feminism och ökat hat mellan kön” finns utan mellanliggande orsaker. Om du nu vill se ett samband mellan feminism och hat mellan könen, tror jag det är viktigt att du ser att det till exempel (verkligen till exempel, för jag vet inte heller orsakerna!) kan vid ifrågasättandet av vissa normer och existerande konstitutioner skapa en motståndskraft (som du då upplever som ”hat mellan könen”) från de som vill behålla sin plats i hierarkin (både män och kvinnor). Det finns en hel del forskning på att människor fungerar så, alltså sätter sig själv före gruppen och dess bästa samverkan om de har en bra position de kan förlora. Skriv till mig om du vill att jag ska skicka någon av de studierna till dig. Det var bara ett exempel på mellanliggande orsaker, vill inte tråka ut dig med andra men jag hoppas du förstår min liknelse.

7. ”Och tjejer! Sluta skriv insändare om hur synd det är om oss. Skriv i stället en insändare om hur jäkla bra du som individ är.” Först och främst tycker jag du visar på en oförståelse för problemet (som jag kallar ett problem och du inte), bara för att jag är jäkligt bra betyder det inte att jag inte kan bli diskriminerad som kvinna. Dessutom: en insändare om hur fantastisk jag är som individ skulle varken intressera någon annan eller på något sätt påverka läsaren (vilket väl är anledningen till en debattartikel?).

Maria Åberg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Maria?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.