Blanche Jarn
Blanche Jarn - Foto: Privat/TT

"Julshoppa så mycket ni vill i år – det är bra för Sveriges välfärd!"

Blanche Jarn: "De pengar du spenderar på presenter till jul gör inte bara presenternas mottagare glada – de bidrar till att någon har ett arbete nästa år."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Blanche Jarn är liberal skribent och studerar freds- och konfliktvetenskap i Lund.

Följ henne på Twitter: @BlancheJarn

Det är november och mataffärerna är redan fulla av glögg och skumtomtar. Sedan kommer julklappserbjudanden, färgglada reklamskyltar och stressad julshopping i snöslasket. Det är lätt att tänka konsumtionshets och känna att meningen med högtiden urvattnas. Men tvärt om kan din konsumtion den här julen göra nästa jul bättre för många andra.

Konsumtionssamhället är nämligen inte kallt och egoistiskt. Minns oroskänslorna under finanskrisen 2008, när företagens försäljningsstatistik sluttade som skidbackar utför tidningssidorna. Affärer som gör förluster tvingas att avskeda anställda, som måste skära ner på sina utgifter, vilket gör att andra företag också måste varsla. Det är när konsumtionen stannar av som samhället blir ogästvänligt och kallt.

Men det finns en annan sida av myntet: företag som i stället går med vinst kan anställa fler. Inom somliga branscher är julhandeln livsviktig för affärernas möjligheter att erbjuda människor arbeten. Till exempel sker en fjärdedel av årets leksaksförsäljning i december. De pengar du spenderar på presenter till jul gör inte bara presenternas mottagare glada – de bidrar till att någon har ett arbete nästa år.

Det var något Expressens Gunilla Brodrej bortsåg från när julshoppingen fick henne att införa ett års handelsstopp. I boken Shopstop i våras beskrev hon viljan att ställa sig utanför marknaden. Men genom att ta avstånd från marknaden tog hon avstånd från det system som ger människor arbeten, och i förlängningen värdighet och självständighet.

Ändå är det många som delar hennes syn på konsumtionssamhället. Den verkar bottna i en oro att dess tankemönster ska spilla över i livets alla delar, och man ska börja värdera relationer till andra människor i termer av vad man vinner på dem. Med den logiken blir julklappar inte välmenade gåvor, utan snarast försök att köpa kärlek.

Det är en konstig oro. Självklart vinner man på sina relationer till andra människor – annars skulle man leva som eremit. Det var ett naturligt resonemang långt före konsumtionssamhället. Men det innebär inte att man köper kärlek när man ger någon en julklapp. Personen som får julklappen har man redan en relation till av helt andra orsaker än hoppet om ett extra paket under granen.

Trots det är det lätt att i den långa, sega kön till leksaksaffärens kassa känna sig som ett obetydligt kugghjul i ett stort marknadsmaskineri. Men kom ihåg vad som händer med dina pengar när du drar kortet i kortläsaren. Kanske blir de någons väg in på arbetsmarknaden. Kanske ger de någon möjligheten att nästa jul unna sina barn eller gamla föräldrar något fint. Samtidigt får du möjligheten att glädja någon när och kär. Det är ett maskineri som vi med gott samvete kan vara del av.

Blanche Jarn,
Liberal skribent

Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att storhandla till jul?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.