- Foto: Privat/TT-montage

33 debattörer i öppet brev till SAS: "Stå upp mot fascismen!"

Debattörerna: "Nordens högerextrema element jublar nu över ert val att ta bort tidningen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I helgen fick vi höra talas om att nipå SAS valt att plocka bort det senaste numret av er tidningScandinavian traveler samt avpublicerade nätversionen av tidningen.Orsaken bakom påstår ni vara att en artikel om högerextremaideologiers framväxt i norden är allt för generaliserande ochonyanserad. På Twitter ber ni om ursäkt till en avFremskrittspartiets politiker och hoppas de inte skall bojkotta er iframtiden.

Att hot om bojkott från en politikerkan få ett företag som SAS att censurera sig själva är högstskrämmande och ett rejält slag mot demokratin, i synnerhet mot detryckfrihetsförordningar och yttrandefrihetslagar som de nordiskaländerna värnar om. Artikeln i fråga är en i vår mening väldigtneutralt skriven, den påstår på intet sätt att de nordiskapartierna med rötter i fascism och nationalism skall förbjudaseller att det är fel att rösta på dem. Artikeln gör inget annatän att redogöra för historien, skillnaderna partierna emellan ochrådande samhällsdebatt. Framförallt ger författaren sin bild avvad dessa partiers popularitet kan bero på.

Har vi verkligen kommit till en punktdär vissa partiers historia inte får diskuteras? Hur skall vi kunnaföra en öppen politisk diskussion om fyra väldigt specifikapartiers historia är tabu och att nämna den direkt ses somosakligt, generaliserande och så provocerande att ett företag intekan tillåta sådana texter i sin tidning? Vi är många som drabbasav den politik dessa partier står för, som ser ett hot i derasåsikter och vad de vill göra med de nordiska länderna. Det ärviktigare nu än någonsin att kunna belysa högerextrema partiersbakgrund, deras historia och värderingar istället för att sopadetta under mattan.

Att SAS dessutom är det företag som vanligenanlitas för att transportera utvisade individer ut ur norden göratt detta ställningstagande till förmån för fascismen ger enextra besk smak i munnen. Det borde vara alla företags skyldighetatt ta avstånd från fascism och motarbeta dessa element iställetför att lägga sig platt och i det tysta hjälpa dem att växa.

Nordens högerextrema element jublar nuöver ert val att ta bort tidningen, de jublar över ert val att göradem ännu lite mer rumsrena. Vi ser istället med sorg på denutveckling som sker, och med rädsla på att det uppfattas somoneutralt att peka på fascistiska partiers bakgrund men neutralt atttala om dem som vore de vilka mitten partier som helst. Det är deinte och det måste vara acceptabelt att säga och acceptabelt förett företag att stå bakom utan att mötas av bojkottshot ochreprimander från politiker. Vi hoppas med detta att SAS har den godasmaken att återta tidningen i sin helhet med Per Svenssons textintakt. Annars hoppas vi att vanliga människor väljer att bojkottaSAS, så att fascisterna får resa ostört med er.

Med vänliga hälsningar

Paula Dahlberg, skribent och debattör
Rezan Labady
Natashja Psomas Blomberg,samhällsdebattör
Foujan Rouzbeh, Feministiskt initiativ
Tanvir Mansur, skribent
Sara Abdollahi, skribent och initiativtagare till Kultwatch
Amra Bajric, skribent
Emanu Garnhei, satirtecknare
Fatima Osman, initiativtagare till Kultwatch
Emma Dominguez, aktivist
Lucía Ramírez Tuesta
Jyothi Swahn Bai, aktivist och enstenhård jävla brud
Araia Ghirmai Sebhatu, kultur ochkonstvetare
Shovan Hedayaty
Dennis Naghizadeh
Anette T
Malin Michea
Miran Kakaee
Malin Darius Trogen
Ibrahim A. Alkhaffaji
Nadja Awad
Clara Norberg
Darya Anwari
Lisa Sjöblom
Alma Öberg, Vänsterpartiet
Raghda Harahsheh
Richey Wyver
Alice Florin
Isak Thomas Gerson
Ayman Osman, aktivist
Julia Cagan, skribent
Maria Fredriksson, lärare förnyanlända barn

/
/
/
/
/
/
/
/
/
sas
/
/
Frp
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det rätt av SAS att ta bort tidningen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.