1 av 2
- Foto: Privat/TT
Liv Havander
2 av 2
Liv Havander - Foto: Privat

Till alla vuxna: "Jag är för ung för att påverka – ni måste stoppa SD!"

Liv Havander: "SD har satt upp en slags täckmantel som påminner mycket om ett annat parti i Tyskland under 30-talet, men min ålder uppfyller inte kraven för att få vara med och bestämma och stoppa detta".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ser inte världen vad som händer? Ser inte Sveriges befolkning vad det är som händer? Är det bara skolelever som inte har någon makt i sina händer över huvud taget som ser vad som händer? 

Att vi i Sverige håller på att falla in i samma anda som fanns i 30-talets Tyskland. Är det bara vi som går i skolan som blir påminda om vad det var som hände, och vad som faktiskt var en av orsakerna till ett av det största massmorden i mänsklighetens historia? 

Det är såna tydliga tecken så att det nästan är läskigt. Inte nästan faktiskt, det är riktigt läskigt. På våra lektioner i samhällskunskap i skolan så skriver vi många analyser. I årskurs nio så har vi nyligen skrivit analyser om andra världskriget och förintelsen med innebörden att se de orsaker och konsekvenser till dessa händelser i historien. Det jag tydligt upptäcker när jag läser Aftonbladets artikel om att var fjärde Moderat ser mer positivt på Sverigedemokraternas parti efter att partiet fällt regeringens budgetförslag, är att historia håller på att upprepas. Den historia som varenda människa dyrt och heligt svor aldrig skulle upprepas, håller på att göra det ändå. Vad är anledningen? Girighet, egoism? Snälla svara mig Sverigedemokrater.  

Även fast det kanske inte framgår svart på vitt i Sverigedemokraternas valmanifest i dag, så grundar sig partiet på fascism. SD har satt upp en slags täckmantel som påminner mycket om ett annat parti i Tyskland under 30-talet. SD tar till nästan exakt samma taktik för att vinna makt som det sistnämnda partiet. 

Jag är lättad över att jag kan se detta, men vad ska jag göra för att andra också ska se det, och vad ska jag göra för en skillnad? Min ålder uppfyller inte kraven för att få vara med och bestämma och stoppa detta som håller på att hända - ett främlingsfientligt parti får mer och mer makt över vårt land, ett parti vars valmanifest till och med strider emot vissa av FN:s mänskliga rättigheter. 

Den sista droppen har gått och allt jag kan göra är att stå och titta på vuxna som inte har en aning om vad deras röst på ett visst parti innebär. Vissa ser inte vilken makt de har i sina händer och vad det är som kommer hända om detta fortsätter i samma riktning. Så jag ber er kära svenska folket, gör lite research om hur det såg ut i Tyskland under åren 1930 till 1945 innan ni lägger er röst i mars. 

Liv Havander,
Studerande i grundskolan årskurs 9

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är alla vuxna för godtrogna när det gäller SD?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.