Ryan Lundqvist-Jonas
Ryan Lundqvist-Jonas - Foto: Gustav Solberger

"Med borttagandet av gåvoavdraget visar S sitt sanna ansikte"

Ryan Lundqvist-Jones (Kristdemokratiska studentförbundet): "Genom att välja ökat skattetryck på gåvor blir det tyvärr uppenbart att i Socialdemokraternas värld räknas solidaritet bara om den kommer uppifrån."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Budgetdebatten är avslutad och det står klart att Alliansens budget har vunnit stöd i riksdagen. Det innebär en rad förbättringar, inte minst för civilsamhället. Som Kristdemokrater är gåvoavdragets fortsatta existens en extra viktig sakfråga. När nu ett extra val ännu en gång hotar denna viktiga komponent i civilsamhället är det viktigt att förtydliga just vad som står på spel.

År 2012 införde Sverige, som sista land i EU, möjligheten till skattereduktion på gåvor till av Skatteverket registrerade ideella organisationer. Syftet var att stärka civilsamhället och uppmuntra människor till solidaritet och socialt ansvarstagande. Det kan inte konstateras annat än att gåvoavdraget varit en stor succé. Under år 2013 utnyttjade 761 000 människor avdraget och gav tillsammans 1,3 miljarder kronor till de organisationer som omfattades.

Innebörden av dessa gåvor ska inte underskattas. Det handlar exempelvis om välgörenhetsorganisationer och församlingar som får möjlighet att hjälpa fler människor i nöd och om idrottsföreningar som kan utvidga sin verksamhet. När vi nu går in i en mörk och kall årstid är det extra viktigt att värna om den stora betydelse som dessa organisationer har för samhället.

Synen på civilsamhället är ofta en tydlig skiljelinje i politiken. Vi Kristdemokrater ser civilsamhället som en oumbärlig del i ett välfungerande samhälle. Civilsamhället utgör en social samvaro, en skola för livet och ett skyddsnät för de som är i behov. Civilsamhället står också som en garant mot en ökad centralstyrning och politisk klåfingrighet och värnar därmed om människors frihet.

I kontrast till vår syn på civilsamhället står vänsterpartierna. I Socialdemokraterna och Miljöpartiets gemensamma budgetproposition föreslogs att gåvoavdraget skulle avskaffas. Lyckligtvis för alla berörda organisationer gick budgeten inte igenom men hotet mot civilsamhället föreligger fortfarande inför valet i mars. För ett parti som pratar så mycket om solidaritet är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna föreslår att avskaffa gåvoadraget.

Gåvoavdragets vara eller icke-vara kan möjligtvis upplevas som en liten fråga. Men det är en tydlig illustration av vänsterpartiernas syn på civilsamhället. Genom att välja ökat skattetryck på gåvor före uppmuntran av välgörenhet blir det tyvärr uppenbart att i Socialdemokraternas värld räknas solidaritet bara om den kommer uppifrån. 

Det är ett synsätt som slår hårt mot alla de som litar på civilsamhället för social samvaro, för de hemlösa som får tak över huvudet och för människor i katastrofsituationer som får nödhjälp av våra välgörenhetsorganisationer.

I mars har väljarna återigen möjligheten att påverka Sveriges riktning under de kommande åren. Som Kristdemokrater är vi övertygade om att solidaritet mellan människor är positivt och borde uppmuntras. Ett starkt civilsamhälle lyfter alla men framförallt de som är mest utsatta. Som Aron Modig (KD) tydligt påpekade i sitt anförande under budgetdebatten är samhället större än staten och det är viktigt att också politiker inser detta.

Ryan Lundqvist-Jones,
Andra-vice förbundsordförande och socialpolitisk talesperson Kristdemokratiska Studentförbundet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Ryan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.